Karperuitzetting Loetbos

7813
16 dec 2014

Na eerder drie eerder keer bot te hebben gevangen, heeft HSV Groot Rotterdam toestemming gekregen van het Hoogheemraadschap voor karperuitzetting in het Loetbos. Daarom gingen er onlangs 68 schub- en spiegelkarpers te water in het veenriviertje de Loet. Dit ter compensatie van een grote vissterfte enkele jaren terug.

Het Loetbos in de Krimpenerwaard strekt zich uit over een lengte van tien kilometer langs het riviertje de Loet. Het is een belangrijk recreatiegebied waar ook veel wordt gevist. “Dat wilden we zo houden na de sterfte, maar het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard was altijd terughoudend tegenover dit initiatief”, zegt Kees Dorst, bestuurslid van Groot Rotterdam. “Dat kwam omdat in de berekeningen voor het uitzetten van karper ook het wateroppervlak van de achterliggende polders – waar het riviertje de Loet in open verbinding mee staat – was meegenomen. Hierdoor kwamen we voor het Hoogheemraadschap op een groot aantal uit te zetten vissen uit.”

Heerlijk visrecht

Het Hoogheemraadschap zou alleen akkoord geven als alle visrechthebbenden – waaronder veel kleine boeren – toestemming gaven voor deze grootschalige visuitzetting. Dorst: “Het heerlijk visrecht dat hier geldt, betekent dat we in principe zoveel karper uit kunnen zetten als we willen. Maar we hebben ervoor gekozen om het op een nette en formele manier te doen, zodat we niemand voor het hoofd stoten. Daarbij zou het vergaren van toestemmingen bij boeren en het in kaart brengen van het bestaande bestand in het hele gebied een bijzonder omvangrijke klus zijn.”

Uitzetting

Daarom is er voor gekozen om in samenspraak met het Hoogheemraadschap uiteindelijk 68 schub- en spiegelkarpers uit te zetten op de Loet. De vissen die werden geleverd door Visserij Service Nederland zijn afkomstig uit Duitsland, wegen 1,5 kg. per stuk en zijn genetisch niet hetzelfde zodat er een grotere diversiteit en variëteit aan karpers ontstaat. “Voorlopig laten we het bij deze uitzet. Maar wat ons betreft gaan we in de toekomst nog meer karper uitzetten”, besluit Dorst.

Bron: Hét Visbblad

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.