De Deense overheid begrijpt dat het met de sportvisserij op zeeforel goud in handen heeft. Daarom heeft Dan Jørgensen – de Deense Visserijminister – onlangs baanbrekende maatregelen genomen die de toekomst van de zeeforel, en daarmee ook de toeristisch-recreatieve sector, veiligstellen.
Ruim baan voor de sportvisserij op zeeforel. Dat is de kern van de maatregelen die Dan Jørgensen onlangs afkondigde. Zo wordt de commerciële nettenvisserij totaal verboden in het Odense fjord. Met de uitbreiding van vier nieuwe beroepsvisserij-vrije locaties, is het grootste (60 km²) fjord bij Fünen straks vrij van netten. De verwachting is dat de lokale zeeforelpopulatie hiervan volop zal profiteren en flink zal groeien.
Einde trawlvisserij
Daarbij komt er ook een verbod op de trawlvisserij op zes locaties rondom het eiland Fünen. In deze zogenaamde Natura2000-gebieden blijft de zeebodem gevrijwaard van het vernietigende effect dat deze vorm van beroepsvisserij heeft. Bij elkaar genomen, beslaan deze zes gebieden een kolossaal oppervlakte waar de zeeforel – en andere vissoorten – in de toekomst ongehinderd kan floreren.
Extra controle
Tenslotte zal ook de controle stevig worden geïntensiveerd, zowel voor de beroeps- als sportvisserij. De aandacht zal daarbij vooral komen te liggen op de nettenvrije gebieden, de zogenaamde safe-zones bij rivieren en de illegale verkoop van vis. De verwachting is dat de stroperij hierdoor drastisch zal afnemen, waardoor de zeeforelbestanden worden behoed voor roofbouw.
Goede voorbeeld
Waar Denemarken dus zonder enig voorbehoud kiest voor de zeeforel en het belang van de sportvisserij, is het schrijnend om te zien dat de Nederlandse overheid de kansen die er in ons land liggen (onder meer het IJsselmeer, de Benedenrivieren en de sportvisserij op zeebaars) nog steeds niet her- en onderkent. Een studiereis naar Fünen voor staatssecretaris Dijksma & co zou daarom geen gek idee zijn.
Havørred Fyn
Havørred Fyn is de naam van het zeeforelproject dat al zo’n 25 jaar loopt bij de Deense eilanden Fünen, Langeland en Aeroe. In dit project dat erop is gericht om de natuurlijke omstandigheden voor de zeeforel te verbeteren, zijn inmiddels meer dan 200 dammen en stuwen verwijderd en meer dan 500 kilometer aan waterlopen geopend zodat de vis ongehinderd richting de paaigronden kan migreren.
Deze inspanningen hebben van Fünen dé Deense zeeforel bestemming gemaakt, waar ieder jaar duizenden sportvissers heen reizen. De recente maatregelen van de Deense overheid zullen deze positie alleen maar verder versterken.
Lees ook: