Natuurherstel Haringvliet ontvangt 13,5 miljoen euro van Nationale Postcode Loterij

7832
27 jan 2015

Het project ‘ 'Natuurherstel Haringvliet' heeft het droomfondsenproject van de Nationale Postcode Loterij gewonnen. De coalitie van zes natuurorganisaties ontving gisteravond op het Goed Geld Gala 13,5 miljoen euro om de natuur in het afgesloten Haringvliet weer tot leven te wekken en in ere te herstellen.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en Sportvisserij Nederland zetten met hun plan ‘Natuurherstel Haringvliet’ in op natuurherstel zodat verdwenen soorten als zeearend, steur, bruinvis en witsnuitdolfijn terugkeren in de unieke rivierdelta van het Haringvliet. Zodat iedereen weer kan genieten van de prachtige en unieke natuur die vrijwel is verdwenen uit de Hollandse delta.


Groepsfoto tijdens het uitreiken van de cheque (Foto: Roy Beusker Fotografie)

Check hieronder een prachtige video van het WNF van het gebied:

Historische kans

Het Droomfonds (pdf) – door de Nationale Postcode Loterij in het leven geroepen voor baanbrekende initiatieven – maakt het mogelijk een historische kans te grijpen om de verloren gegane natuur in het Haringvliet te herstellen. In 2018 zet Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen op een kier. Dit kierbesluit is een eerst stap om vismigratieroutes voor trekvissen als zalm en steur te herstellen.


Impressie (bron: wnf.nl)

Ook krijgt het Haringvliet de (stromings)dynamiek en het getij terug. Deze overgang tussen zoet rivierwater en de zoute zee is essentieel voor het herstel van diverse zoogdieren, vis- en vogelsoorten in het gebied.

Herstelmaatregelen

De komende jaren gaat de coalitie aan de slag om de natuur in 2018 te laten opbloeien. Zo worden voor de kust schelpdierbanken hersteld. Die zijn onmisbaar voor een gezonde delta, want ze fungeren als kraamkamer voor vissen die op hun beurt weer haaien, roggen en dolfijnen aantrekken.


Herintroductie van de steur

Ook wordt een Rijn-kweekcentrum voor de herintroductie van de steur opgezet. Deze majestueuze trekvis trok ooit door de Rijn, maar verdween midden vorige eeuw door vervuiling en overbevissing. De oevers van het Haringvliet worden daarbij uitgebreid, opnieuw ingericht en met elkaar verbonden, zodat planten terugkeren en trekvissen, moeras- en watervogels hun plek weer vinden.

Natuur en recreatie

Het nieuwe Haringvliet wordt een natuurgebied dat iedereen kan ervaren en beleven. “Het Haringvliet is een van de grootste resterende knelpunten voor de natuur in ons Europese rivierenstelsel”, zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. “De potentie van ecologisch herstel is enorm.


Haringvlietsluizen

Het project ‘Natuurherstel Haringvliet’ kan het model worden dat laat zien hoe natuur, economie, recreatie en lokale samenleving samen floreren.” Sportvisserij Nederland levert als kennisorganisatie op het gebied van vis en visstandbeheer een belangrijke bijdrage aan het droomproject 'Natuurherstel Haringvliet'.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.