Visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Politie, Waddenunit, Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) en Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) hebben vrijdag 27 en zaterdag 28 februari honderden meters illegale netten en tientallen ondermaatse snoekbaarzen in beslag genomen op en rond het Markermeer.
In het weekend mag op het IJsselmeer en Markermeer niet gevist worden met staand want netten. Omdat er informatie was dat er toch gevist werd, hielden NVWA, politie, Waddenunit, OFGV en FUMO zaterdag 28 februari een controleactie. Daarbij stuitten zij in het water bij Lelystad op illegale netten met een totale lengte van 1500 meter. De netten zijn uit het water gehaald en in beslag genomen. De NVWA stelt een onderzoek in naar de eigenaar.
Ondermaatse vis
Op vrijdag 27 februari troffen visserij-inspecteurs van de NVWA 43 ondermaatse snoekbaarzen aan op het schip van een beroepsvisser. Zij hebben de te kleine vissen in beslag genomen en levend teruggezet in het IJsselmeer.
Om een gezonde visstand te bevorderen, zijn voor veel vissoorten wettelijke minimum lengtematen vastgesteld. Wie kleinere (ondermaatse) vissen aanvoert, pleegt een economisch delict. De NVWA maakt daarom proces verbaal op tegen de visser. Een officier van justitie van het Functioneel Parket beslist hoe de zaak wordt afgehandeld.
Toezicht verscherpt
De schubvisstand op het IJsselmeer en het Markermeer staat onder zware druk. Daarom zijn er in deze gebieden beperkende maatregelen genomen. Beroepsvissers mogen bijvoorbeeld tot 1 juni 2015 nog maar 15% van hun staand want netten gebruiken, waarbij er niet gevist mag worden in het weekend. Er geldt ook een verbod op het vissen met grote fuiken tussen 1 januari en 30 april.
Naleving van de beperkende maatregelen is van groot belang voor de natuur en voor de beroeps- en sportvisserij. Daarom is het toezicht op het IJsselmeer en het Markermeer verscherpt. Het ministerie van Economische Zaken, de NVWA, de Waddenunit, de OFGV, de FUMO, de politie, het Openbaar Ministerie, Sportvisserij Nederland, de Vogelbescherming en de visserijsector werken daarvoor intensief samen en voeren regelmatig gezamenlijke controles uit. Overtreders kunnen zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk worden aangepakt.
Meer informatie: Visstroperij aanpakken
Bron: NVWA
Meld visstroperij!
Visstroperij? Zo meld je het!
Lees ook: