Zonsverduistering en visgedrag

5032
20 mrt 2015

Met de gedeeltelijke zonsverduistering van vrijdag 20 maart op de kalender, is een vraag in hoeverre vissen reageren op dit fenomeen. Een zoektocht in de literatuur leverde niet meer dan enkele publikaties op.

Enkele waarnemingen zijn:

- vissen nemen het gedrag aan dat zij normaal gesproken in de schemering of ‘s nachts vertonen. Verschillende zeevissoorten migreren dan naar de oppervlakte. Tijdens een zonsverduistering in 1963 vertoonden bijvoorbeeld jonge haringen dit gedrag, maar lang niet alle individuen.

- vissen die ‘s nachts beschutting zoeken in holten en spleten, zoals in koraalriffen, bleken dit ook tijdens de totale zonsverduistering van 1980 te doen.

- tijdens dezelfde verduistering, staakten karpers in India het paairitueel. Onderzoekers vermoedden dat de verduistering chemische of fysische veranderingen in het water veroorzaakte, waardoor de karper dit gedrag vertoonde. Bekend is dat de temperatuur tijdens een verduistering een aantal graden daalt. Denkbaar is dat de karper, maar mogelijk ook andere soorten, daarop reageert.

- sommige (tropische) vissoorten gebruiken in de ochtend- en avondschemering een vorm van luchtademhaling. Deze vissen bleken dit ook een zonsverduistering over te schakelen naar deze vorm van ademhaling.

Algemeen wordt vermoed dat een zonsverduistering leidt tot een vorm van ‘verwarring’. De lichtcondities vertellen de vis eigenlijk dat er sprake is van een schemerperiode, maar de ‘interne klok’ vertelt de vis een ander verhaal. Deze biologische verwarring is ook waargenomen bij vogels, reptielen, insekten en zoogdieren. Daarom maar goed dat een zonsverduistering van korte duur is.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.