Water Natuurlijk opnieuw de grootste waterschapspartij

4430
25 mrt 2015

Er hebben bij de eerste echte stembusgang meer mensen dan ooit meegedaan aan de waterschapsverkiezingen van 18 maart. Water Natuurlijk is daarbij opnieuw veruit de grootste onafhankelijke waterschapspartij geworden.

Wij zijn heel dankbaar voor deze massale steun! We zijn daardoor niet meer weg te denken uit de wereld van het water. Er is brede steun voor een beweging die verder kijkt dan korte termijn agrarische belangen en natuur, milieu, landschap en recreatie een stem geeft in het waterschap.

Staande gehouden

Water Natuurlijk had tot de verkiezingen 97 zetels in de waterschapsbesturen, dat zijn er vanaf nu 90 van de in totaal 464 beschikbare zetels. Gevolgd door 76 voor het CDA, 67 voor de VVD en 49 zetels voor de PvdA. Bij een bijna verdubbeling van de opkomst en een campagneperiode waarin landelijke politieke onderwerpen de media volledig domineerden zijn wij hier, ondanks het kleine verlies, tevreden mee.

Steun van organisaties

Onze actieve leden en kandidaten zijn er in geslaagd bijna twee keer zoveel stemmers als in 2008 naar ons toe te trekken. De steun van organisaties die onze doelen delen was daarbij onmisbaar. We bedanken Sportvisserij Nederland, de Vogelbescherming, de Vlinderstichting, IVN en vele andere, ook lokale, organisaties. Ook zonder stemadvies hebben vele organisaties ons op inhoud gevoed: de 12Landschappen, de Natuur- en Milieufederaties, Natuurmonumenten, het Watersportverbond, Wandelnet, Heemschut en nog meer. Water Natuurlijk zal de komende jaren samen met al deze organisaties als achterliggend netwerk ideeën, plannen, gevoelens en belangen in de besturen van de waterschappen inbrengen. Dat noemen wij “waterschapsdemocratie 2.0″.

Sportviskandidaten

Er zijn tijdens de waterschapsverkiezingen 14 van de 26 sportviskandidaten gekozen. Dat de overige sportviskandidaten niet zijn gekozen, wil niet zeggen dat hun sportvisstemmen verloren zijn gegaan. Ze hebben bijgedragen aan het (landelijk) succes van Water Natuurlijk. Mooi voorbeeld is kandidaat Pierre Wageman voor Water Natuurlijk (Roer en Overmaas) die met 3152 stemmen het toch niet heeft gehaald vanwege de hoge voorkeursdrempel.

Hieronder een lijst met de gekozen sportviskandidaten per waterschap:

 1. Geertje Veenstra (Reest en Wieden)
 2. Wim van Dijk (Rivierenland)
 3. Sjoerd Schoonhoven (Noorderzijlvest)
 4. Derk Niieuwenhuis (Hunze en Aa’s)
 5. Kees Polderman (Scheldestromen)
 6. Jos van den Broek (Aa en Maas)
 7. Anne Mollema (Hollandse Delta)
 8. Lars Nanninga (Delfland)
 9. Waldo von Faber (Rijnland)
 10. Dirk Wever (Vallei en Veluwe)
 11. René van de Geijn (Zuiderzeeland: Water, Wonen en Natuur)
 12. Carlo Rutjes (De Stichtse Rijnlanden)
 13. Gerard Roosloot (Hollands Noorderkwartier)
 14. Wiegert Dulfer (Amstel Gooi en Vecht)

  Bron: www.waternatuurlijk.nl
Lees ook:
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.