RecFishing Forum geeft 25 miljoen Europese sportvissers een stem in EU

5389
01 apr 2015

Vorige week was de kick-off van het Forum voor recreatieve visserij en aquatisch milieu in het Europees Parlement. In dit forum dat verschillende keren per jaar bij elkaar komt, wisselen Europarlementariërs van gedachten over uiteenlopende zaken met vertegenwoordigers van de European Anglers Alliance (EAA) en de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA).

In de eerste bijeenkomst gaf EAA-bestuurslid Mike Heylin direct het belang van dit Forum aan. “In de hele EU vissen 25 miljoen mensen regelmatig. Deze grote kiezersgroep moet beter worden bediend door hun vertegenwoordigers de EU.” Jean-Claude Bel, voorzitter van EFTTA, ondersteunde hem met cijfers over het economische en sociale belang van de hengelsport in de EU. Een kilo vis gevangen door een sportvisser vertegenwoordigt een economische waarde van 200-300 euro. Bij elkaar genomen levert de sportvisserij daarmee meer dan 39 miljard euro per jaar en 800.000 banen op. Bel: “Sportvistoerisme leverde de Ierse economie in 2012280 miljoen euro op, dat is meer dan golf.”

Duurzame kracht
Anna Gueorguieva, senior econoom bij de Wereldbank, presenteerde de geïntegreerde strategie voor duurzame ontwikkeling die – met ondersteuning van de Wereldbank – wordt ontworpen voor de Donau-delta. Daar wordt de sportvisserij gezien als drijvende en duurzame kracht achter een verbeterd visserijmanagement en als aanjager van het toerisme en de ontwikkeling van het platteland. Mark Owen, hoofd Zoetwater Zaken van de Angling Trust liet in een presentatie zien dat sportvissers een belangrijke rol spelen als ‘hoeders en beschermers van het aquatisch milieu’. Ook wees hij op de maatschappelijke rol die sportvisserij-organisaties vervullen door middel van projecten met bijvoorbeeld jongeren en mensen met een lichamelijke, sociale of psychische handicaps.

14 april: zeebaars
Dagvoorzitter en Europarlementariër Norica Nicolai besloot de levendige eerste bijeenkomst door het economisch potentieel van recreatieve visserij te benadrukken: “Onze passie kan ook een sleutel voor het scheppen van werkgelegenheid en economische ontwikkeling zijn.” De volgende bijeenkomst van het Forum vindt plaats op 14 april en heeft als onderwerp ‘De sportvisserij op zeebaars en haar beheer op lange termijn’. Deze sessie zal worden voorgezeten door Alain Cadec, voorzitter Visserijcommissie van het Europarlement.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.