Laat zwerfvuil niet slingeren

4709
01 mei 2015

Zwerfafval is geen gezicht. Bovendien geven sportvissers in belevingsonderzoeken aan dat dit een van hun grootste ergernissen is – nog groter dan niets vangen. Ruim je afval dus altijd netjes op!

Rondslingerend afval ontsiert niet alleen de omgeving, het kost ook veel geld om dit op te ruimen (jaarlijks zo’n 250 miljoen euro) en is slecht voor het milieu (het duurt jaren voordat het is afgebroken en verdwenen). Sportvissers komen langs het water geregeld zwerfafval tegen. Een vuilniszak om die troep op te ruimen behoort dan ook vaak tot de standaarduitrusting van veel hengelaars.

Opruimacties

Ook de georganiseerde sportvisserij trekt ten strijde tegen zwerfafval. Hengelsportverenigingen, -federaties en specialistengroepen als De Karper Sportvisserij Nederland organiseren regelmatig vuilruimdagen. Zo worden de Noord- en Zuidpier bij Wijk aan Zee en IJmuiden, de Landtong van Rozenburg en diverse andere locaties jaarlijks schoongemaakt.

Bewustwording 

Ondanks dat het gros van het zwerfaval niet van sportvissers afkomstig is, maken de opruimacties van de georganiseerde hengelsport duidelijk dat deze sector een schoon milieu belangrijk vindt. Ook helpt het in het proces van bewustwording dat iedereen zijn steentje bij kan dragen om dit probleem aan te pakken. Ruim daarom zelf altijd je afval op en laat je visstek schoon achter.

Haken en lijnen

Ook klein materiaal als haken en lijnen dien je uiteraard netjes op te ruimen en niet rond te laten slingeren. Anders kunnen met name vogels hierin verstrikt raken. Zorg dus dat je altijd een afvalzak bij je hebt om de waterkant brandschoon achter te kunnen laten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.