Spannende Nederlandse Kampioenschappen Kustvissen Junioren en Dames

6546
24 mei 2015

Op het strand van Domburg werd afgelopen zaterdag het Nederlands Kampioenschap Kustvissen voor junioren en dames vervist. Een speciaal moment, want juist op dit Nederlands Kampioenschap mochten de “kleine junioren” gaan strijden voor een plaatsje in het team dat ons land in oktober zal gaan vertegenwoordigen tijdens het Wereld Kampioenschap Kustvissen Junioren 2015. Voor hen werd de strijd van het najaar naar voren gehaald om zodoende de beste junioren te kunnen afvaardigen. De dames en de oudere junioren vonden deze periode van het jaar ook perfect, omdat er nu veel vis wordt gevangen. Dat bleek ook wel, want in alle categorieën snoepten de botten, zeebaarsjes, tarbotje en zelfs een grote harder van de aangeboden pieren en zagers. Tot plezier van deelnemers, supporters en organisatie. Een kampioenschap om in te lijsten voor alle betrokkenen


Strand Domburg bij de dames

De strijd begon in een druilerige regen, maar op de buienradar was te zien, dat het slechte weer maar tijdelijk was. De wind nam gaande weg de wedstrijd wel toe tot vijf beaufort recht van voor, waardoor de schar buiten bereik van de deelnemers bleef. Maar de vis die wel binnen werpbereik van de deelnemers kwam, zoals de botten en de baarsjes, maakte veel goed.


Lars Rombouts met een triplet Kampioen                                         Tarbot voor Rick van Gastel

Grote exemplaren, maar ook mini-botjes van amper 12 cm. De baarsjes aasden in de golven, terwijl de platvis in de wat rustiger en diepere muitjes werd gevangen. De dames troffen wat mindere stekken, omdat zij enigszins uit moesten wijken vanwege een surfschool, die lessen gepland had. Het strand is er nu eenmaal niet alleen voor vissers, maar in overleg kon er toch gevist worden.


Goudharder voor Stef Houweling                                               Maarten van Beek onder toeziend oog van de coaches


Arjan Pals met een bot                                                                      Kampioen dames Heidi Leeuwis blij met een mooie bot

Heidi Leeuwis bewees het beste met de omstandigheden te kunnen omgaan en werd dik verdiend met 158 cm, zeven vissen, de nieuwe Nederlandse Kampioene. Linda van de Velde eiste de tweede plaats op voor Francis Danen, een belofte voor de komende jaren. Als dochter van wedstrijdvisser Corné Danen liet ze zien veel van pa geleerd te hebben en dat óók nog te kunnen toepassen!

Internationals Clarinda van de Zande en Christel Verhage vielen net buiten het podium. Maar alle dames hebben vis gevangen en dat is wel eens anders geweest.

Bij de oudste junioren was er een enerverende strijd tussen Lars Rombouts, Mart Verhage, Jan van den Bosch, Marco Marijs en Jeffrey Boonman uit het A en B vak, want in sector C was de vangst beduidend minder. Met een schitterende eindsprint, in de allerlaatste uitdraai nog drie baarsjes van samen 75 cm, trok Jeffrey Boonman aan het langste eind. Lars Rombouts, die bijna de gehele wedstrijd aan kop stond werd verslagen en nam genoegen met de tweede plaats. De derde junior, die op het podium mocht plaatsnemen kwam uit het mindere C vak, want er wordt gelukkig in sectoren gevist en dat werd Rick van Gastel. Een sterk drietal!

                               

De meeste aandacht ging deze dag echter uit naar de “jongste junioren”, die streden voor een plaatsje in de WK-ploeg. In deze categorie bleek weer maar eens, dat ook hier talent aanwezig is. Geconcentreerd werd, zonder hulp van ouders en supporters, gestreden voor elk visje. Hun coaches voor het aanstaande WK, Adriaan Dronkers en Corné Westerlaken, hielden nauwlettend de jonge vissertjes in de gaten om zo het sterkst mogelijke team te kunnen samenstellen.

De jonge coaches, beiden al wereldkampioen met de oudste junioren in 2012 in Motenegro, maakten aantekeningen en foto’s. Wel was afgesproken dat normaal gesproken de eersten uit de uitslag in aanmerking zouden komen. Er waren echter ook kinderen die ondanks dat zij goed gevist hadden, in overleg met hun ouders kozen om een jaartje te wachten voor zij zouden gaan deelnemen aan een zo’n enerverend wereldkampioenschap.

Maarten van Beek werd nipt voor Arjan Pals Nederlands Kampioen met op de derde plaats Machiel Wielaard.

Iedereen was erg benieuwd naar de selectie voor oktober, wanneer op dezelfde stranden van Domburg het Wereld Kampioenschap Kustvissen voor junioren door Sportvisserij Nederland wordt georganiseerd. Na de toestemmingsbriefjes doorgenomen te hebben werden de volgende talenten naar voren gehaald: Maarten van Beek, Machiel Wielaard, Mike Spee, Rik van Koeveringe en Steff Bals. Zij vormen het Nederlands talententeam onder de zestien jaar. Een team met mogelijkheden, waar Sportvisserij Nederland en sponsor SPRO trots op kunnen zijn. Zij gaan zich in de maanden, voorafgaand aan het WK samen met de “oudere junioren” en al hun coaches voorbereiden op een uniek evenement!

Henri Karremans


WK-team jongste junioren met hun coaches

Uitslag Junioren Cat. B
Uitslag Junioren Cat. A
Uitslag Dames


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.