Derde pakket zeebaarsmaatregelen

7582
23 jun 2015

De Europese Raad van Visserijministers heeft besloten over het derde pakket van maatregelen ter bescherming van de zeebaarsstand. De maandelijkse vangstbeperkingen gaan voor het eind van deze maand in en zijn geldig tot het eind van dit jaar. Hiermee wordt voorgesorteerd op nieuwe beschermingsmaatregelen voor 2016.

Na de sluiting van de pelagische trawlervisserij in Het Kanaal en de Zuidelijke Noordzee tot eind april en de baglimit van drie zeebaarzen voor sportvissers, zijn de maandelijkse vangstbeperkingen voor beroepsvissers de derde maatregel die de EU neemt om de sterk onder druk staande zeebaarsstand te beschermen. In deze heldere infographic van de Europese Commissie is in één oogopslag te zien hoeveel iedere vorm van beroepsvisserij maandelijks per boot mag vangen.

In aanvulling op deze maatregel besluit het Comité voor Visserij en Aquacultuur volgende week donderdag 2 juli over de voorgestelde verhoging van de minimummaat voor zeebaars van 36 cm naar 42 cm voor zowel de sport- als beroepsvisserij. De European Anglers Alliance (EAA) heeft in aanloop naar deze bijeenkomst vandaag een brief gestuurd naar Alain Cadec, voorzitter Visserijcommissie van het Europarlement. Die stelt voor om de verhoging van de minimummaat voor het beroep stapsgewijs te verhogen en te beginnen bij 40 cm. De EAA en de EFTTA zijn hier fel tegen gekant omdat het geen recht doet aan het herstel van de zeer penibele situatie van de zeebaars noch aan het belang van de recreatieve zeebaarsvisserij (die een grotere waarde vertegenwoordigt dan de beroepsvisserij op zeebaars).

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.