'Eerste tanden zijn ontstaan uit schubben van vissen'

5326
25 jun 2015

Tanden zijn zeer waarschijnlijk ontstaan uit de schubben van vissen, zo blijkt uit een nieuwe studie van Nederlandse wetenschappers.

In een fossiel van de prehistorische vis Romundina stellina is een minuscuul tandplaatje gevonden dat qua structuur overeenkomt met de schubben van het dier.

De vondst toont aan dat de eerste tanden waarschijnlijk veel eerder zijn geëvolueerd dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat melden Nederlandse onderzoekers het Naturalis Biodiversity Center in Leiden in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Archief


Hoofdonderzoeker Martin Rücklin van Naturalis ontdekte het 4 millimeter grote tandplaatje van de prehistorische vis in een doos die al veertig jaar in een museumarchief stond van het Natuurhistorisch Museum in Stockholm. De harde structuur was uit de huid verwijderd toen het dier werd opgezet.

Rücklin onderzocht het harde stukje van het fossiel samen met Britse wetenschappers. De schubachtige structuur werd geanalyseerd doormiddel van een speciale techniek. Met hoog-energetische röntgenstraling werd de interne structuur van het harde stukje weefsel zichtbaar gemaakt.

Computermodel


Het bleek te gaan om een primitieve vissentand. "In één van de eerste tandplaten hebben we nu weefsels kunnen onderscheiden en de allerfijnste interne structuren in beeld gebracht", aldus Rücklin op de nieuwssite van Naturalis.

De beelden zijn samengebracht in een computermodel. "Duizenden röntgenfoto’s zijn met grote rekenkracht gecombineerd in een model waarmee we de groei van de eerste tanden konden reconstrueren."

Schubben


De uitkomsten van de analyse tonen aan dat de eerste tanden zeer waarschijnlijk zijn geëvolueerd uit schubben.

"We laten zien dat de vroegste tanden lijken op die van ons, maar ook dat ze de structuur hebben van de schubben op het lichaam van primitieve vissen", aldus onderzoeker Donoghue van de Universiteit van Bristol. "Dit ondersteunt de theorie dat tanden zijn geëvolueerd uit schubben, die veel vroeger in de gewervelde evolutie zijn ontstaan dan we tot nu toe dachten."

Bron: nu.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.