Geschiedenis van het WK Feedervissen in vogelvlucht

3191
07 jul 2015

Feedervissen, en zeker vissen met een feederhengel in wedstrijdverband, is bijzonder populair in Nederland. Maar ook elders in de wereld, getuige de deelname van Zuid Afrika en het feit dat dit land in 2013 wereldkampioen werd in deze discipline. Over een lange traditie kunnen we echter (nog) niet spreken, omdat Nederland met dit wereldkampioenschap in eigen land pas het vijfde WK Feedervissen in de geschiedenis mag organiseren.

Niet te min heeft Oranje telkens laten zien tot de wereldtop te behoren en ‘we’ mochten zelfs het goud eenmaal ophalen. Dat was in 2012 aan de Watersportbaan van het Belgische Gent waar Leo Koot, Peter van de Willik, Arnout van der Stadt, Henk Roskam, Theo Leijrik en hun coaches Jan van Schendel en Jack Valkenburg na een enerverende strijd wereldkampioen werden. Arnout van der Stadt won bovendien het individuele zilver. Na het allereerste WK Feedervissen in 2011 aan de Tiber in Italië waar Nederland derde werd, was die wereldtitel natuurlijk de absolute kers op de taart. 


Het Nederlands team werd wereldkampioen feedervissen in 2012.

Je zou bijna vergeten dat Nederland in 2014 ook nog brons won tijdens het WK. De Engelsen waren destijds oppermachtig en vedette Steve Ringer won afgetekend het individueel klassement. Hij en zijn teamgenoten zullen komend weekend in Terneuzen als regerend wereldkampioen hun titel verdedigen. En Nederland? Nederland heeft een reputatie hoog te houden als het om feedervissen en het WK gaat.

Als thuis-vissend land word je immers tot de grote kanshebbers gerekend. Al geldt dat evengoed voor de Belgen die als naaste buren minstens zo vaak in dit water vissen, terwijl eremetaal op vrijwel elk sportvis-WK voor de Britten een gewoonte is geworden. Op het gebied van feedervissen is Hongarije echter ook een land om rekening mee te houden en niet te vergeten de Duitsers. Eigenlijk kan binnen deze discipline niet of nauwelijks nog van zwakke landen worden gesproken.

Als er echter een kans is om voor de tweede keer in vijf jaar tijd wereldgeschiedenis te schrijven, dan is het voor Arnout van der Stadt, Theo Leijrik, Ramon Ansing, Peter van der Willik, Marco Hofman en Frank van der Schaft natuurlijk dit wereldkampioenschap in eigen land en in dit thuiswater.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide