Tonijn komt naar Nederland

13321
12 aug 2015

Afgelopen dagen worden er Bonito's (Sarda sarda) gevangen in België en Noorwegen. Oorspronkelijk komen er populaties voor in de Middellandse zee en de Atlantische oceaan. Mogelijk kunnen de snelle zwemmers hun leefgebied uitbreiden naar het noorden omdat het zeewater warmer wordt. Het kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben.

Atlantic Bonito (Sarda sarda)

Officieel is de Bonito geen echte tonijn, maar behoort tot de familie van de makrelen. Ze hebben alle kenmerken van een tonijn en worden ook verkocht als tonijn. Bonito's komen voor in de Atlantische Oceaan en de Middellande zee. Ze worden tot ongeveer 75 centimeter groot en wegen maximaal iets meer dan 8 kilo. Het zijn echte rovers en ze eten voornamelijk vis.

Bonito vangsten in Belgie, Noorwegen en Zweden.


Al in 2010 werden vissers en mariene biologen heel erg enthousiast toen er voor het eerst grote scholen Bonito's in Noorwegen gesignaleerd werden. Helaas bleef het daarna 5 jaar stil wat meldingen van Bonito's betreft. Afgelopen week was het weer zo ver. In Oslo Fjord vingen sportvissers slepend met kunstaas heel veel Bonito's. Ook in Zweden worden ze nu gevangen. Het lijkt een duidelijke trend dat deze vissen in de zomer maanden steeds vaker richting noordelijke wateren migreren. 

Op 10 augustus werd er twee mijl uit de Belgische kust bij Westend een Bonito gevangen.Noorse sportvisser Asgeir Alvestad was dol gelukkig met twee Atlantische Bonito's uit het Oslo Fjord 
(Bron: www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad)

Meld jouw vangst!


De Bonito's uit de Middellandse zee of de Atlantische ocraan komen natuurlijk ook langs de Nederlandse kust gezwommen voordat ze Noorwegen bereiken. het is een kwestie van tijd totdat hier de eerste Bonito's gevangen worden. Vang jij er een? Meld hem dan op www.mijnvismaat.nl en win een leuke prijs. Het zijn geweldige sportvissen en ze zijn een mooie aanvulling voor sportvissers op zee.

Het is een interessante tijd waarin de visstand snel verandert. Vissen van zuidelijke wateren zwemmen naar noordelijkere wateren en daarnaast doen exotische vissen hun intrede. Om deze veranderingen goed in de gaten te houden heeft Sportvisserij Nederland jullie hulp nodig. Geef bijzondere vangsten altijd door aan info@mijnvismaat.nl of registreer direct jouw vangst op de website of via de app.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.