Meer haaien in de Waddenzee (video)

7274
31 aug 2015

De aantallen haaien in het waddengebied lijken toe te nemen. Steeds vaker wordt er door beroeps- en sportvissers melding gemaakt van haaien gevangen rond en vanaf de Waddeneilanden. Om beter in beeld te krijgen of de aantallen echt toenemen, om welke soorten het gaat en waarom ze het waddengebied opzoeken, gaan enkele garnalenvissers de door hun gevangen haaien merken.

-> Bekijk hier een reportage op NOS (video)

De Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en de Dutch Shark Society hopen met deze merkstudie meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van de wellicht groeiende haaienpopulatie in het waddengebied.

Van oudsher kende de Waddenzee en de kustzone boven de Waddeneilanden een gezonde haaienstand. Het ging hierbij vooral om (gevlekte) gladde en ruwe haaien. Vanaf de jaren zeventig zijn de aantallen van deze roofvissen sterk afgenomen. Wouter van der Heij, Waddenvereniging, “Hun terugkeer zou goed nieuws zijn aangezien zij een sleutelpositie innemen in het voedselweb”.

Of de aantallen daadwerkelijk toenemen is met de huidige monitoringprogramma’s onvoldoende waar te nemen, vandaar dat de initiatiefnemers samen met geïnteresseerde garnalenvissers de komende jaren de aanwezigheid jaarrond in kaart gaan brengen. Naast de aantallen en de soort haaien kan de merkstudie over een aantal jaren ook licht werpen op de vraag waarom ze het Waddengebied opzoeken. Is dat om te eten, zich voort te planten of anderszins.In het waddengebied zal met garnalenvissers worden samengewerkt. Alle haaien die zij vangen tijdens het garnalenvissen, voorzien zij van een merkje in de rugvin. Verder worden ook de soort haai, lengte, geslacht en vangstlocatie genoteerd. Er zal niet gericht op haaien worden gevist. Vanaf volgend voorjaar worden vangsten en eventuele terugvangsten van haaien gemeld op de website http://www.waddenzeevismonitor.nl/

Terugvangsten

In de Zeeuwse delta loopt al enkele jaren een project op initiatief van Sportvisserij Nederland waarbij door sportvissers aan de hengel gevangen haaien worden gemerkt. Hier zijn al ruim 2500 haaien gemerkt en teruggezet waarvan er nu zo’n 100 zijn terug gevangen. Ook beroepsvissers doen mee met het project.

Uit de terugvangsten van de gemerkte haaien valt af te leiden dat ze deels noordwaarts doortrekken langs de Nederlandse kust en verder. Deze uitkomst en het feit dat garnalenvissers steeds vaker melding maken van haaitjes in de vangst maakt dat de betrokken partijen meer inzicht willen krijgen in de aantallen en het gedrag van haaien op de Waddenkust.

Vrijdag 28 augustus is tijdens een gezamenlijke vistocht met de betrokken organisaties de eerste ‘waddenhaai’ gemerkt en hiermee het spreekwoordelijke startschot gegeven voor deze haaienmerkstudie in het waddengebied.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.