50 Syrische vluchtelingen krijgen hengel en VISpas (video)

15444
28 sep 2015

Gisteravond was Vis TV presentator Marco Kraal te gast bij een uitzending van de late-avond-show 'Kun je het al zien?' van Paul de Leeuw. Paul deelde er hengels en Kleine VISpassen uit aan Syrische vluchtelingen.

Tijdens de uitzending waren zo'n vijftig Syrische vluchtelingen aanwezig, afkomstig uit het AZC in Zwolle en Haarlem. Er werd ingegaan op typische Nederlandse zaken zoals muziek, het Koningshuis, huisdieren en sporten. Sportvissen kan en mag hier logischerwijs niet ontbreken, zo dachten de programmamakers. Terecht natuurlijk. 

De redactie benaderde Sportvisserij Nederland met de vraag of we aan het programma wilden meewerken, door informatie over het sportvissen te geven en vijftig Kleine VISpassen beschikbaar te stellen.

Catch & release


Sportvissen is ook in Syrië een bekend fenomeen. Marco legde uit hoe het vissen in Nederland werkt. Hoe mooi het is, wat de regels zijn en dat we hier de gevangen vis doorgaans terugzetten. Het is ook één van de voorwaarden bij de Kleine VISpas dat de gevangen vis teruggezet dient te worden. 

"Sportvissen is een geweldige manier om de ECHTE natuur, en die zit onder water, te ontdekken en het is een perfecte methode om dingen te vergeten", aldus Marco.

Bijna een half miljoen Nederlanders keek naar de uitzending en kreeg zo informatie over de sportvisserij.

-> Kijk hier de uitzending terug (sportvisitem begint ongeveer na 26:45)


Noot van de redactie n.a.v. de vele reacties op o.a. Facebook:

Beste sportvissers. De betrokkenheid siert jullie, we zijn niet anders gewend van onze achterban. We hebben de afgelopen twee weken gemerkt dat er nogal wat misverstanden en behoefte aan meer uitleg zijn ontstaan. Inmiddels is het stof wat neergedaald en dat vinden wij een mooi moment om wat meer tekst en uitleg te geven:

Het is goed om te weten dat de 50 Kleine (!) VISpassen de hengelsport helemaal niets hebben gekost (naast het printen dan, vooruit). Bovendien zijn ze slechts drie maanden geldig, maar dat terzijde. De hengels zijn niet door ons ter beschikking gesteld. Er is geen 'geld van de leden weggegeven'. Geen cent.

We werden benaderd door de programmamamakers voor deze eenmalige actie en dat heeft de hengelsport mooie free publicity opgeleverd (500.000 kijkers) en bovendien goede informatie over onze viscultuur met onder meer catch & release. Als je die zendtijd in moet kopen, kost je dat als organisatie een flinke smak geld.

Lees het bericht nog eens: https://www.sportvisserijnederland.nl/.../50-syrische...

Twee belangrijke zaken komen vaak terug in reacties op onze actie:
1) 'Ze vissen onze wateren leeg'. Onzin. Het gaat om maximaal 50 vissende personen die bovendien met de Kleine VISpas überhaupt geen vis mee mogen nemen.
2) 'Waarom zij wel en andere minder bedeelden in Nederland niet?'. Het is goed om te weten dat Sportvisserij Nederland juist veel op dat gebied sponsort en bijdraagt met geld en materialen. Denk aan Kika, Stichting Peuterfonds, mindervalide sportvissers en meer.
We maken er echter (logischerwijs) geen gewoonte van om visdocumenten 'weg te geven'.

De praktijk heeft ons geleerd dat Facebook niet het juiste platform is om deze emotioneel geladen discussie te voeren. Sommige mensen lezen soms alleen een kop, oordelen op basis van onjuiste of onvolledige informatie en de emotie doet de rest. Hierin zijn we dan ook terughoudend met onze reacties.

We hopen zo wat duidelijkheid te hebben gegeven en wensen jullie plezier en goede vangsten aan de waterkant toe.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.