Dichte visscholen communiceren beter

4861
17 nov 2015

Schoolvorming komt bij veel vissoorten voor. Door het vormen van scholen wordt het risico op predatie verminderd. Het gedrag van vissen in scholen kan de predator verwarren, de mogelijkheid om tijdig een predator te signaleren neemt toe (‘veel ogen’) en scholen kunnen gecoördineerde manoeuvres uitvoeren om te ontsnappen.

Bekend is dat de haring (Clupea harengus) een sterk scholen vormende soort is. Noorse en Amerikaans biologen hebben nader in kaart gebracht of de dichtheid van een school (aantal individuen per m3), van invloed is op het vermogen aan een predator te ontkomen.

In semi-gecontroleerde omstandigheden werden met akoestisch onderzoek het gedrag van een school met lage dichtheid (1,5 vis/m3 – 6.000 vissen) en een school met hoge dichtheid (16 vissen/m3 – 60.000 vissen) onderzocht. In de experimenten werden de scholen in contact gebracht met een nagebootste predator.

De dichte school vertoonde een sterker collectief (duik) gedrag (vluchtrespons) dan de haringen in de school met lage dichtheid. De uitkomsten wijzen erop dat de schooldichtheid – als vorm van interne organisatie – een belangrijke factor is voor het succes van anti-predator gedrag. Veel vissen dichtbij elkaar is blijkbaar van belang voor de informatie overdracht binnen de school. Scholen vormende soorten die qua populatieomvang afnemen, zouden hiermee extra kwetsbaar kunnen worden voor predatie. Met als gevolg een versnelling van de afname.

Het onderzoek werpt ook nieuw licht op informatieoverdracht binnen diergroepen: de meest algemene opvatting tot nu toe is dat dergelijke communicatie niet afhankelijk zou zijn van groepsgrootte en – dichtheid. Voor de haringscholen – en waarschijnlijk ook voor andere vissoorten - lijkt dat na dit onderzoek toch anders te liggen.

Bron: Rieceau et al. (2014). School density affects the strength of collective avoidance in wild-caught Atlantic herring Clupea harengus: a simulated predator encouter experiment. J. Fish Biol. 85: 1650-1664

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.