Stekelrogjes gevangen in Oosterschelde

3104
13 jun 2022

Begin mei ving een beroepsvisser op de Oosterschelde drie kleine stekelroggen. Dit betreft een bijzondere vangst, want de stekelrog was verdwenen uit de Oosterschelde en kwam nog slechts sporadisch voor langs de Zeeuwse kust.

Stekelroggen horen thuis in de Noordzee, Oosterschelde en Westerschelde. Tot in het begin van de 20e eeuw werd de soort daar veelvuldig aangetroffen – tot de jaren ’60 werd er commercieel gevist op stekelrog – maar de laatste decennia was deze verdwenen uit de Oosterschelde en kwam hij nog slechts zeer sporadisch voor in de Voordelta.

Bijna bedreigd

De lage vruchtbaarheid, lage groeisnelheid en een hoge leeftijd voor het bereiken van volwassenheid maken dat de stekelrog gevoelig is voor verhoogde mortaliteit, bijvoorbeeld door visserij. In de Noordzee is de soort zeldzaam en bevinden zich vooral langs de Engelse kust nog plekken waar stekelroggen worden aangetroffen. Deze roggensoort is dan ook geclassificeerd als ‘bijna bedreigd’ door de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Herstel populatie

Om de populatie te helpen herstellen zijn als onderdeel van het project Haaien en Roggen terug in de Noordzee door Sportvisserij Nederland in samenwerking met WNF en BlueLinked sinds 2017 ruim 300 opgekweekte stekelroggen uitgezet in de Oosterschelde. Daarvan zijn er een aantal gemerkt om meer inzicht te krijgen in (onder andere) de overlevingskans en daarmee ook in de bijdrage die het uitzetten van gekweekte roggen (en haaien) kan leveren aan het herstel van de natuurlijke populaties in de Noordzee. 


Een van de drie stekelrogjes die begin mei in de Oosterschelde zijn gevangen.

Mogelijk nageslacht

Gezien de lengte van de drie onlangs gevangen rogjes – die bij de geboorte zo’n 11 tot 13 cm bedraagt– zouden dit wel eens jongen kunnen zijn van de uitgezette dieren. Die waren toentertijd reeds één jaar oud en hadden al een behoorlijke lengte én een goede start, zodat ze nu geslachtsrijp kunnen zijn. Zeker weten doen we het niet, maar het is heel goed mogelijk dat de uitgezette vissen voor nageslacht hebben gezorgd. Het is in ieder geval heel mooi dat de beroepsvisser de rogjes na de vangst netjes levend heeft teruggezet.
 

>> Roggen melden

Vang je als sport- of beroepsvisser een gemerkte of juveniele stekelrog? Geef dit dan door via www.sharkray.eu. Vermeld hierbij de datum en locatie van de vangst, de code van elk merk en stuur indien mogelijk ook de lengte van het dier of een foto van de vangst mee. Zet de dieren na de vangst zo snel mogelijk weer levend terug in zee.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.