Kenniskringen voor visserijsectoren.

4501
11 feb 2008

DEN HAAG - Het ministerie van LNV wil onder de paraplu van het LEI en Wageningen IMARES een aantal kenniskringen voor diverse visserijsectoren opstarten. Minister Verburg zal de plannen volgende week toelichten.

Het idee van de kenniskringen is dat vissers de mogelijkheid krijgen kennis te delen en ook zelf wijzer worden, aldus Henri Kool van de Directie Visserij. ,,Die kennis moet de sector als geheel ook verder kunnen helpen in bijvoorbeeld certificeringstrajecten. In andere sectoren van bijvoorbeeld land- en tuinbouw werkt dat goed, en we hopen dat dit in de visserij ook zal aanslaan.´

De kenniskring is een instrument onder de paraplu van het kenniscentrum Wageningen. Daar hebben ze een brede praktijkervaring met kenniskringen. In het geval van de visserij zal het de aanpak via het Visserij Innovatie Platform moeten versterken. Er zal dus een goede afstemming met het VIP zijn. Professionele begeleiding van de kenniskringen worden financieel mogelijk gemaakt door LNV, waarbij er ook budget is voor eventuele onderzoeken.

Zoals al langer bekend en besloten komt er zeker een kenniskring rond de pulskor. LNV is nog in afwachting van goedkeuring uit Brussel voor een specifieke investeringsregeling waardoor vijf kotters van een gesubsidieerde pulskor kunnen worden voorzien. ,,We doen er alles aan, maar kunnen geen ijzer met handen breken´´, zegt Kool over de opschaling. Nagedacht wordt over integratie met de sumwing.

Vorig jaar augustus stopte de UK 153 na ruim drie jaar pulskorren, toen deze werd verkocht en in september verder ging als KW 88. In een vorige maand door LNV uitgegeven boek over de ´meest innovatieve ondernemers´ wordt schipper Pieter Louwe van Slooten geportretteerd. Van Slooten spreekt daarin over kritische collega´s, schonere vis en hoop voor de toekomst. ,,Echt enthousiast werd ik van de positieve effecten: lager brandstofverbruik, minder bodemverstoring en betere kwaliteit vis.´

De groepen die na uitkomst van het Task Force-rapport Duurzame Visserij de afgelopen jaren hebben gewerkt aan ontwikkeling van het outrig-tuig en een hydrodynamische boomkor (flybeam, sumwing, cirkelslof) kunnen ook gezien worden als een kenniskring. Hetzelfde betreft de door het VIP gesubsidieerde garnalenproject 3x5, waarbij in groepen gesproken wordt over optimaal gebruik van de zeeflap.

Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt nam vorige maand het initiatief voor het optuigen van een kenniskring boomkor. Bij de Directie Visserij wordt ook gedacht aan kenniskringen voor de binnenvisserij, garnalenvisserij, en schelpdiersector. Bron: Visserijnieuws.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.