Roosendaler naar WK vliegvissen

5711
11 feb 2008

ROOSENDAAL - Hij is niet gehuldigd op het stadhuis en hij is ook niet genomineerd voor de titel sportman van het jaar, maar ondertussen is Jan Kwisthout uit Roosendaal wel mooi Nederlands kampioen.

Jan Kwisthout uit Roosendaal is Nederlands kampioen vliegvissen. Dankzij die titel mag hij in maart naar het WK in Nieuw-Zeeland. Bij vliegvissen zit je niet stil langs de waterkant, maar ga je echt op jacht naar de vis. foto Peter van Trijen/ het fotoburo
Alleen dan in een tak van sport die wat minder bekend is: vliegvissen. Dankzij die nationale titel mag Kwisthout de eer van ons land nu verdedigen op het wereldkampioenschap vliegvissen, dat van 24 tot 29 maart wordt gehouden in Nieuw-Zeeland. Inderdaad, een wereldeind vliegen.

"Ik zit 25 uur in het vliegtuig en als alles meezit, ben ik 35 uur onderweg, vooraleer ik op de plek van bestemming ben", zegt de 44-jarige Roosendaler. Hij hoeft de reis niet alleen te maken. Ze gaan met zijn vijven, te weten de vijf besten van het Nederlands kampioenschap van vorig jaar.

Vliegvissen is volgens Kwisthout iets heel anders dan met een hengel langs de waterkant naar je dobber zitten turen. "Je doet het met een hengel en op water, maar daarmee houdt de overeenkomst wel zo'n beetje op. Het verschil begint al met het aas. Dat maken wij zelf door van haren van dieren en andere materialen een insect zo natuurgetrouw mogelijk na te maken. Dat is al een kunstwerk op zich. Vervolgens gaan we echt op jacht naar vis. We zitten niet stil, maar lopen heen en weer, op zoek naar plekken waar vis kan zitten, en daar gooien we onze lijn uit. En ook dat gaat anders dan bij gewoon vissen", zegt Kwisthout.

Het vissen zit hem in het bloed. "Ik doe het al sinds mijn derde jaar, maar vliegvissen is echt het ultieme. Als je daar eenmaal de smaak van te pakken hebt, wil je op geen andere manier meer vissen."

Vissen doen vliegvissers 'overal waar water is' en ze vangen ook op alles. "De enige soorten die ik nog nooit heb gevangen, zijn paling en zeelt. Verder heb ik alles gehad: snoek, karper, brasem, noem maar op", aldus Kwisthout, die in het dagelijks leven teamleider is van een productiegroep bij Philips.

Behalve Nederlands kampioen individueel werd Kwisthout ook Nederlands kampioen met zijn club, de Daddy Longlegs (Engels voor langpootmuggen) uit Breda. Jan Kwisthout uit Roosendaal is Nederlands kampioen vliegvissen. Dankzij die titel mag hij in maart naar het WK in Nieuw-Zeeland. 'Bij vliegvissen zit je niet stil langs de waterkant, maar ga je echt op jacht naar de vis.' Bron: bndestem.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.