Stroomstoot bezorgt zeebaars zachte dood

5418
01 feb 2008

Voor een vis in een kwekerij komt de dood nu pas na een lijdensweg van soms wel een half uur. Dat hoeft niet langer. Door zeebaarzen te verdoven met een stroomstoot sterven ze een zachte dood.

Dat zeggen dr. Bert Lambooij van de Animal Sciences Group in Lelystad en dr. Hans van de Vis van Wageningen IMARES; beide instituten maken deel uit van Wageningen UR.

De meest gebruikte methode voor het doden van kweekvis is nu het ijswater. De vissen worden vanuit het warme kweekwater in een ijskoud bad overgebracht. Daar verzetten ze zich hevig tegen. Lambooij: 'Ze springen eruit. De kwekers willen graag een andere methode, want zij vinden dat geen fijn gezicht.'

Een stroomschok kan de dood verzachten, schreef Lambooij in een publicatie over zeebaars in het januarinummer van Aquaculture Research. 'De vissen raken bedwelmd door de stroom. Ze gaan niet dood; een vissenhart is te klein om met een stroomschok stil te zetten. Maar een bedwelmde vis biedt geen weerstand in het koude water, en gaat daar dan pijnloos dood', legt hij uit.

Lambooij publiceerde eerder over een vergelijkbare methode om de zoetwatervissen paling en tilapia te doden. Het geven van een stroomstoot aan zoutwaterbewoners is lastiger. 'Zeewater geleidt de stroom zo goed dat je kortsluiting krijgt, waardoor de stoppen telkens doorslaan. We hebben daarom grote accu's gebruikt.'

De stroomstoot heeft geen negatief effect op de kwaliteit van het vlees, zegt Lambooij. 'Anderen hebben wel gerapporteerd dat er kleine puntbloedingen optraden, maar daar hadden wij met onze methode geen last van. Het vlees lijkt van een betere kwaliteit, misschien omdat de vis geen lange stressperiode heeft doorgemaakt.'

Lambooij gaat de methode nu verder optimaliseren. 'We willen bekijken hoe we het stroomverbruik kunnen beperken. Verder scheiden de vissen allerlei stoffen af in het stroombad. Het is de vraag of je daardoor het water steeds moet vervangen, of dat je het kunt hergebruiken.' / Korné Versluis

Bron: wur.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.