Jacht op de twintigponders bij Center Parcs

6096
14 jan 2008

HEIJEN - Hoe vang je een vis? En, nog belangrijker deze zaterdagochtend: hoe vang je álle vis? De eenzame aalscholver die op een aanlegsteiger van de Center Parcsvijver zijn vleugels uitslaat, weet vast wel hoe.

Met vereende krachten wordt zaterdagochtend in Heijen de vijver van Centerparcs leeggevist. foto Ed van Alem Maar de vogel houdt zich gedeisd en laat het groepje mannen bij de waterkant rustig verder ploeteren. Gebruiken we het visnet? Kunnen we door het water lopen? Of verdoven we de vis met stroom? Nog voordat er één vis gezien is, zit een van de mannen al muurvast in het drijfzand. Hij trekt en hij vloekt, maar zijn laarzen zakken alleen maar dieper weg in de zachte walkant. Een groot deel van de vijver is onlangs al gedempt en het verse zand is verraderlijk. Twee maatjes moeten er aan te pas komen om de man uit zijn benarde positie te bevrijden.

Hobbyvissers zijn het. Hengelsportliefhebbers uit Siebengewald die vandaag de vijver leeg komen vissen. Een deel wordt overgezet naar een afgezet deel van de vijver. De rest mag de club meenemen voor de eigen visvijver. Center Parcs gaat vanaf deze week voor een dag of tien dicht, zodat de aannemer de handen vrij heeft. In en om de vijver worden 64 nieuwe bungalows gebouwd.

Het water is te diep om doorheen te waden. Dus wordt besloten met boot en net te gaan vissen. Als de motor van het bootje eindelijk aanslaat - 'hij is verzopen', klinkt het nuchter vanaf de wal - trekt het vaartuigje een groot net door het water. Tientallen meters lang, maar te kort om de overkant te halen. "De vis glipt er langs de kanten door", bromt een toeschouwer. "Wedden dat er dadelijk niks in het net zit?"

Aan weerszijden van de plas trekken de mannen het net aan, in de richting van een hoek van de vijver. De spanning stijgt als het net de wal bereikt. Kleine baarsjes springen omhoog. Dan... gespartel. "Karper!" roept iemand. "Zeker twintig pond!" Even later kunnen de mannen de vangst nauwelijks bijbenen. De ene na de andere twintigponder laat zich onwillig uit het net halen.

"Die zijn te groot", zegt een van de vissers teleurgesteld terwijl hij een joekel van een karper overzet. "Zo'n kanjer krijgt onze jeugd nooit het water uit." Gelukkig ligt er ook 'ondermaats' spul in het net: baars en voorn, al is het niet veel. De visclub is er blij mee. De aalscholver verderop oogt minder content. Hij klapwiekt weg. Bron: gelderlander.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.