Ruim twintig kotters naar de sloop

7211
07 jan 2008

(Novum) - Drieëntwintig Nederlandse platviskotters, die vooral op tong en schol visten, gaan naar de sloperij. Hiervoor heeft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg (CDA) dertig miljoen euro uitgetrokken. Van dit bedrag is 29 miljoen euro bestemd voor sanering van de vloot en de rest voor sociaal-economische maatregelen.

Afb: shipdata.nl De inkrimping was al eerder aangekondigd. Na de sloop zijn er nog iets minder dan honderd Nederlandse boomkorkotters in de vaart, die na de sanering een betere economische positie hebben. De 23 schepen, met een totaal motorvermogen van 45.880 pk, worden gesloopt om te voorkomen dat ze elders in de wereld worden gebruikt.
Elf van de kotters staan geregistreerd in Urk, drie in Den Helder, twee in Arnemuiden, twee in Goedereede, twee in Vlissingen, een in Katwijk, een in Ouddorp en een in Yerseke. Eigenaars konden hun schepen aanmelden tussen 26 november tot 11 december.

De Europese ministers van visserij besloten in juni dat de hoeveelheid schol en tong die de komende jaren in de Noordzee mag worden gevangen, jaarlijks met tien procent moet worden teruggebracht. De beperking blijft van kracht totdat de visserij op de twee soorten zich binnen 'veilige' biologische grenzen bevindt om uitsterven te voorkomen.
In oktober adviseerden visserijbiologen dat komend jaar 35 duizend ton mag worden gevangen. Dat is negenduizend ton meer dan in 2007, omdat in 2006 meer schol is geboren dan verwacht. Tong werd echter minder geboren dan werd aangenomen, waardoor dit vangstadvies van 13.900 ton naar 9.800 ton is bijgesteld.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.