Nieuwe vispassage geopend in de Eiffel-Roer

15524
14 dec 2007

Op 13 december is een nieuwe vispassage in de Roer geopend. De vispassage ligt bij het stuwmeer Obermaubach (Duitsland). Tezamen met de aanpassingen van de Roer in de Hambeek bij Roermond en de vispassage bij de ECI centrale in Roermond, krijgen de migrerende vissoorten meer kansen om op te trekken.

Soorten als kopvoorn, barbeel en aal zullen daarvan profiteren. Ook salmoniden (zeeforel en zalm) krijgen meer kans om vanuit de Maas naar Duitsland te migreren. Door onderzoek met zenders was al vast komen te staan dat soms een zeeforel de Roer tot de Duitse grens wist te bereiken.

De Roer is in het trekvisprogramma (Wanderfischprogramm) van de deelstaat Nord Rhein Westfalen (NRW) opgenomen als een voorrangswater voor salmoniden en aal. Dit houdt in dat het Landesumweltministerium en het Fischereiverband NRW zich inspannen om de levenskansen voor deze vissoorten te optimaliseren. Dit gebeurt door de Roer weer te laten meanderen en door middel van het opheffen van migratiebelemmeringen. Bij Obermaubach is een groot migratieprobleem. Hier bevindt zich namelijk een stuwmeer met een dam van circa 6 meter. Deze stuw was absoluut niet passeerbaar voor vissen. Bovenstrooms van Obermaubach begint het Eiffelgebergte, met zijn vele toevoerende beekjes met schoon water en voor een groot deel nog natuurlijke situatie.

Umweltminister (minister van milieu) Uhlenberg noemt de aanleg van de vistrap een belangrijke mijlpaal. Door de aanleg wordt het potentieel van het water beter benut en dit is ook gunstig voor de beoordeling van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Door schoolkinderen uit naburige plaatsen werden enkele beekforellen uitgezet in de vispassage onder grote belangstelling van de pers.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.