HATTEM - Een grote grijparm duwt de dikke drab op de bodem van de stadsgracht in Hattem een paar meter richting de brug.
Het uitbaggeren van de stadsgracht in Hattem vordert gestaag. Veel voorbijgangers blijven even staan om te kijken hoe deze bijzondere en omvangrijke operatie verloopt. foto Sacha Wunderink
Rupsbanden zakken meer dan halverwege weg in de zwarte smurrie. Bij de brug staat een vrachtwagen, klaar om de zoveelste lading slib naar het depot aan de Middeldijk te rijden. In de gracht stond nog maar zo'n 30 centimeter water, vertelt uitvoerder Chris Reitsma van aannemersbedrijf Nonak uit Ommen. Er was in de loop der jaren bijna een halve meter aan slib achtergebleven, omdat de gracht als overstort van het riool fungeerde.
Waterschap Veluwe heeft samen met de gemeente Hattem een plan van aanpak opgesteld. Ook het rioleringsstelsel wordt aangepakt. Afvoer van regenwater en riool worden gescheiden, zodat er in de toekomst alleen nog schoon regenwater in de gracht terechtkomt.
Voor de kerstvakantie moet de klus, het uitbaggeren van de Grote en de Kleine Gracht plus de vijver aan de Allee, zijn geklaard. Ook wordt er nieuwe beschoeiing aangebracht. Er komt 1 meter 10 water in de gracht te staan.
Vorige week is een deel van de gracht drooggelegd. Behalve een paar grote snoeken, paling witvisjes en waterlelies met enorme wortels zijn er geen opmerkelijke zaken opgevist, aldus Reitsma. Geen bommen en granaten dus, en ook geen lijken. Tja, je weet maar nooit.
Vissen, kikkers en waterlelies bivakkeren tijdelijk tussen twee dammetjes bij de brug. Maar er komt nog meer kijken bij deze klus, vertelt Reitsma. Er kan vanwege de bomen langs de kant niet vanaf de kant worden gewerkt. Voor een baggerschuit heb je een meter water nodig, en voor een duwboot is de bodem te ongelijkmatig. Vandaar dat de grondwerkmachine de drab van voor naar achter moet opduwen. Ook moest de toestroom van de Molecatenbeek gestopt. Die is nu afgedamd richting de Sprengbeek. Maar om te voorkomen dat deze te vol wordt en overloopt, wordt de dam ieder weekend weer weggehaald.
Vanwege de flora en faunawet mag het werk niet in de zomer - de droogste en daarmee de meest ideale periode - gebeuren. "Voordeel is dat je de bagger nu bijna niet ruikt. 's Zomers als het warm is gaat het broeien en stinken." Verder blijft het afwachten wat er gebeurt als het water in de IJssel stijgt.
"Dan gaat de grond bulderen, dat wil zeggen dat het water met veel druk de grond uitkomt. Het is afwachten of de pompen het dan nog aankunnen."
Bron: destentor.nl