Europese inventarisatie zoetwatervissen; opmerkelijke resultaten

7782
06 nov 2007

De eerste inventarisatie van de stand van zaken van de Europese zoetwatervissen heeft enkele opmerkelijke resultaten opgeleverd. Hoewel de visstand in Europa een verrassend grote diversiteit vertoont, hebben 100 jaar van industriële en bevolkingsontwikkeling, alsmede slecht visserijbeheer toch ook hun sporen nagelaten.

Het onderzoek is in samenwerking met de World Conversation Union (IUCN) gepubliceerd in een nieuw handboek van de Europese zoetwatervissen. Het onderzoek toont aan dat 200 van de 522 (38%) van de Europese zoetwater vissoorten met uitsterven worden bedreigd en dat 12 soorten al zijn verdwenen. Dit is een veel bedreigender situatie dan die waarin de Europese vogels en zoogdieren zich bevinden.

De grootste bedreigingen zijn gelegen in de moderne ontwikkelingen (o.a. industrie en landbouw) en de bevolkingsgroei in de laatste 100 jaar. De absoluut grootste bedreiging is de wateronttrekking in de droge Mediterrane landen die tot uitdroging van sommige rivieren heeft geleid. Een effect dat nog wordt versterkt door de huidige klimaatsverandering.

Ook dammen die gebouwd zijn voor de bevloeiing, waterbeheersing en het opwekken van elektriciteit, hebben een grote impact gehad op met name de riviertrekvissen. Voorts heeft slecht visserijbeheer geleid tot overbevissing en de introductie van uitheemse vissoorten (en hun ziektes).

Twee voorbeelden van vissoorten die in Europa worden bedreigd, zijn: de paling (aal) en de Noordzee houting (marene)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.