Eerste resultaten visstandbemonstering Recreatieplas Geestmerambacht

8059
01 nov 2007

Vorige week is de visstand in de afgesloten Recreatieplas Geestmerambacht onderzocht. Drie dagen lang is de plas door Sportvisserij Nederland en de voormalige beroepsvisser afgevist met fuiken, netten en electro-visapparatuur. De vangsten waren afwisselend en verrassend. In afwachting van de rapportage geven wij u alvast de eerste resultaten.

Gestart werd met het afvissen van de onlangs opnieuw ingerichte oevers door het onderzoeksteam. Verbazingwekkend hoeveel paling en kleine baarsjes er al tussen de met stenen vastgelegde oevers verscholen zat. Zelfs de vrij zeldzame rivierdonderpad bleek tussen de stenen een nieuw plekje te hebben gevonden. De met riet begroeide oevers leverden met name jonge blankvoorn en veel kleine snoek op.

De vangst in de fuiken die op de diepe delen van de plas waren geplaatst viel in eerste instantie tegen. Slechts een enkele paling en baars, maar dat je vissen nooit kunt voorspellen bleek al gauw. De volgende dagen kwam veel meer paling en zelfs een heuse bot naar boven. Deze zeevis komt ook voor in brakke wateren en trekt vaak het zoete water op. De bot is na afsluiting van de plas letterlijk gevangen komen te zitten. In de netten werden de grotere vissen gevangen. Niet veel, maar wel grote exemplaren per soort. Brasem, grote baarzen, snoek, snoekbaars en enkele karpers tot 18 pond zwaar. Uitzonderlijk waren de blankvoorns. Vrijwel allemaal boven de 30 cm en zelfs een uitschieter van 37 cm. Kortom de plas biedt nog voldoende uitdaging voor de sportvisserij, maar het kan natuurlijk altijd beter.

Het Recreatieschap Geestmerambacht, de HSV Langedijker Sportvissers e.o., HSV Alkmaar & Omstreken en de Hengelsportfederatie NoordWest Nederland kijkt daarom uit naar de adviezen in de rapportage van Sportvisserij Nederland. Daarin zal zeker aandacht zijn voor de te verwachten ontwikkelingen in de visstand en aanpassingen om vismigratie tussen de plas en het Noordhollandsch Kanaal weer mogelijk te maken. Bron: www.pos-sportvisserij.nl/
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.