Hengelvangstregistratie bij wedstrijd roofvissen Landsmeer

8102
18 okt 2007

Sinds de lancering van "HVR Online" in maart van dit jaar, wordt het systeem door steeds meer verenigingen gebruikt voor de hengelvangstregistratie. Veel individuele rapporteurs leveren hun vangstgegevens aan, maar ook tijdens wedstrijden worden vangsten geregistreerd en ingevoerd.

Tot nu toe betrof dit hoofdzakelijk wedstrijden vanaf de kant op witvis, maar in Landsmeer is een vereniging begonnen met HVR tijdens roofviswedstrijden vanuit de boot. Sportvisserij Nederland mocht er een dagje bij zijn om mee te kijken.

Het strijdtoneel van vandaag is de Kerkebreek in Landsmeer. Dit prachtige water, dat ooit onstaan is door een dijkdoorbraak, maakt de laatste jaren een verandering door van troebel naar helder water en het is erg interessant om te volgen welke gevolgen dit heeft voor de visstand. Wedstrijdcontroleur Rinus Weisz, van de HSV Landsmeer/Den Ilp, begeleidt het HVR gebeuren. Normaal gesproken noteert hij alleen de maatse snoeken en snoekbaarzen, maar vanaf vandaag krijgen alle deelnemers een formulier mee om ook andere vissoorten en ondermaatse vissen te noteren.

De controleboot komt alleen langs voor het opmeten van de maatse vis. Zodra iemand een vis vangt die telt wordt er een oranje vlag geplaatst, ten teken dat er gemeten moet worden. Terwijl de controleboot zich naar de vangstplaats spoedt, wordt de vis tijdelijk in een ruime bun of leefnet geplaatst. De deelnemers gaan overigens uiterst zorgvuldig en voorzichtig met de gevangen vis om. Alleen vissen die levend en onbeschadigd worden aangeboden tellen namelijk mee voor de eindzege.

Vandaag komt de oranje vlag er niet veel aan te pas. Het zonnige weer, in combinatie met een zwakke en ruimende wind en het kristalheldere water maken de snoekbaars niet bepaald hongerig. Alleen rond de negen meter zijn er af en toe wat flauwe aanbeten, maar slechts twee deelnemers weten die ook om te zetten in maatse vissen. De snoek laat het vreemd genoeg helemaal afweten vandaag, terwijl die de laatste jaren juist steeds prominenter op de scorelijst aanwezig is.

De sfeer blijft ondanks de slechte vangst uitstekend. Er zijn hier geen dieptemeters of aluminium visboten te winnen, dus men is niet te beroerd om elkaar van aasvisjes te voorzien, of om tijdens te wedstrijd even bij elkaar langs te varen met een warme bal gehakt.
Aan het eind van de dag kan HVR cöordinator Rinus 25 vissen invoeren. Dat is niet bijzonder veel, maar de sterke kant van deze manier van bemonstering is dat de registratie meerdere keren per jaar plaatsvindt op dezelfde lokatie, zodat er uiteindelijk wel een representatief beeld gaat ontstaan.

Wie in ieder geval wel bijzonder in zijn nopjes is met de bemonstering van vandaag is Johan Loevesijn. Zijn snoekbaars van 60 centimeter bezorgt hem de dagoverwinning. Ook niet klagen mag de verticaalverslaafde penningmeester van de club, Henk van Zaanen. Hij vangt vijf maatse snoekbaarzen en neemt de leiding in het klassement over van oud wielrenner en Olympisch medaille winnaar Henk Cornelisse.

Hengelsportverenigingen die mee willen doen met vangstregistratie via "HVR Online" kunnen zich hier aanmelden voor een gratis software licentie.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.