Topsport aan de waterkant

6158
22 aug 2007

GOES - Het misverstand moet maar eens de wereld uit. ,,Sportvissen is meer dan een hengeltje uitwerpen", zegt Danny Goossen. Wie goed wil zijn in deze tak van sport, moet van alle markten thuis zijn. ,,Twintig procent is geluk, maar tachtig procent is kennis en kunde."

Neem nu afgelopen zaterdag. Ruim 100 sportvissers verzamelden zich aan de dijk in Terneuzen voor de eerste wedstrijd van het Zeeuws-Vlaamse kampioenschap. Het werd een moeilijke wedstrijd op de Westerschelde, omdat er een noordoostenwind opstak. ,,Dat heeft dus zijn invloed op de stroming, en dus ook automatisch op de vangst", legt Goossen uit. ,,Het was echt peuteren. Ik heb zelf één vis gevangen door op een gegeven moment als aas een dun reepje makreel te gebruiken. Dat maakte net het verschil."

De wedstrijd in Terneuzen trok ruim honderd deelnemers. foto: Camile Schelstraete

Het sportvissen als wedstrijdsport wordt nogal eens onderschat, weet Goossen. ,,De mensen denken dat je lekker aan de dijk gaat zitten, je drie pieren aan je hengeltje doet en om het kwartier eens overeind komt om de boel binnen te halen. Mooi niet dus. Je bent constant bezig."

,,Je hebt een rits aan aas bij, van zeepieren tot mesheften, om maar niks aan het toeval over te laten. We steken aas ook meestal zelf, vers uit de zee, dat is het beste. En soms moet je wat lokstoffen gebruiken, zoals anijs. Een andere keer gebruik je weer eens een rotte pier. Verder is de keuze van het haakje belangrijk. Klein groot, gebogen. Alles is mogelijk."

Daar blijft het niet bij. De keuze van de vislijnen kan ook beslissen over winst en verlies. Zelfs de kleur van de (onder)lijnen kan de doorslag geven. ,,Soms pakken de vissen ineens op rood", stelt Goossen. ,,Bij Cadzand gebruik ik vaak een rode, lange wapperlijn."

En dan is er nog de techniek en de kracht van het werpen. ,,Er zijn sportvissers die 170, 180 meter kunnen werpen. Dat is bizar ver en daar moet je dus echt op trainen om dat te kunnen. Als je in de vaargeul wilt vissen, moet je soms ver kunnen werpen."

Bij het zeevissen worden allerlei soorten vis gevangen. Van bot tot schar; van zeebaarsjes tot paling. Na de wedstrijd wordt de balans opgemaakt en berekend hoeveel centimeter vis er gevangen is. Zaterdag kwam de winnaar (Martien van Bellen) aan 116 centimeter. ,,Normaal wordt er over de twee meter vis gevangen. Kun je nagaan hoe moeilijk het zaterdag was", zegt Goossen. Het Zeeuws-Vlaams kampioenschap is een initiatief van zes zeevisverenigingen (ZHV de Vogel Hontenisse, ONI Terneuzen, HSV S-G Hoek, De Wielingen Cadzand, De Zeekrab Breskens en HVSO Zaamslag). ,,Die wedstrijdenreeks is ingesteld om het boeiend te maken. Op die manier kun je je als sportvisser meten met andere toppers. "

Goossen is een echte zilte sportvisser. Hij maakt deel uit van het team Faunaland en is niet alleen in Zeeland actief. Hij trekt heel Nederland door om aan wedstrijden mee te doen. ,,Mijn droom is om ooit aan het WK deel te nemen", zegt hij. ,,Ik ben er elk weekend wel mee bezig en dan ga ik door de week ook nog trainen. Dan ga ik een beetje werpen, aas uitproberen, dat soort dingen. Ik heb een drukke baan als sales manager bij een medisch bedrijf. Vissen is voor mij een topontspanning, van de natuur genieten en lekker bezig zijn."

Sportvissen is voor tal van beoefenaars een serieuze bezigheid. Wie goed voor de dag wil komen, moet trainen en aandacht aan het materiaal besteden.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.