Duizenden vissen trekken weer vanaf de IJssel de Veluwe op

5238

VOORST - De vispassages die het Waterschap Veluwe deze zomer heeft aangelegd bij stuwen, gemalen en sluizen werken goed. Volgens het waterschap is uit tellingen gebleken dat er duizenden vissen passeren. Daarom komen er nog meer vispassages.

In opdracht van het waterschap heeft Aquaterra Water en Bodem bv de werking van vispassages onderzocht. Dat gebeurde met behulp van vrijwilligers van de Hengelsportfederatie Oost-Nederland. Die deden tellingen bij de vispassages. Gebleken is dat vooral echte trekvissen, zoals de winde en de paling, gebruik maken van de vispassages.

Dit zijn soorten die vanuit de IJssel via de weteringen naar de kleinere binnenwateren trekken. Bij de vispassages die het waterschap in kleinere beken heeft aangelegd zijn trekvissen als bermpje en beekprik gevangen. Vooral voor de beekprik is de Veluwe een belangrijk gebied. Daar komen nog enkele grote populaties voor, terwijl deze soort elders in Nederland zeldzaam is geworden. Een vistrap helpt vis door te trekken Duizenden vissen blijken van de vispassages gebruik te maken.

Bij Gemaal Veluwe bij Wapenveld zijn in drie maanden tijd 'boven' de vispassage maar liefst 9715 vissen gevangen. Veel vissen uit de IJssel en de Randmeren willen in het voorjaar de beken en weteringen optrekken om eieren af te zetten. De jonge vissen groeien op in beschutte kleine wateren en trekken weer naar grotere wateren als ze volwassen zijn.

Stuwen, gemalen en sluizen bemoeilijkten deze trek jarenlang. Ze zijn noodzakelijk voor het waterbeheer maar vissen kunnen ze meestal niet passeren. Daarom heeft het waterschap Veluwe zijn beleid aangepast en legt het bij de stuwen, gemalen en sluizen vispassages aan. Een vispassage bestaat uit trappen, zodat een vis het hoogteverschil stap voor stap kan overbruggen.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.