Kroos bedreigt grachtenwater in Meppel

6799
15 aug 2007

Meppel - Grote delen van het grachtenwater in Meppel worden op dit moment geplaagd door een enorme hoeveelheid kroos. Onder meer in de omgeving van Stoombootkade, Bleekerseiland en Prins Hendrikkade is het water daardoor bedekt met een grote, groene laag. En dat is niet goed.

Foto: dgr.nl

Oorzaak van het vele kroos is de overvloedige regenval van de laatste tijd, legt ecoloog Roel Riegman van het waterschap Reest & Wieden in Meppel uit. In plaats van in de grond verdwijnt daardoor veel water via de verzadigde landbouwgronden in beken en sloten. Het water neemt het kunstmest mee. "Het oppervlaktewater wordt daardoor als het ware overbemest. Er komt ongeveer drie keer meer stikstof en fosfaten in het water dan normaal." En omdat kroos gek is op stikstof is het vele groen verklaard.

Kroos is slecht voor het water, zegt Riegman. "Het bedekt de oppervlakte waardoor de zuurstofwisseling tussen lucht en water belemmerd wordt. En omdat het onder water zo donker wordt, stopt ook de zuurstofproductie door algen. In het ongunstigste geval gaan vissen daardoor dood of komen er kwalijke gassen vrij." Dat laatste kan vrij eenvoudig opgemerkt worden, want die gassen ruiken naar rotte eieren.

Riegman zegt dat dergelijke alarmerende geluiden in Meppel nog niet zijn opgevangen, reden waarom het waterschap niet echt in actie is gekomen. "We kunnen het kroos verwijderen met technische hulpmiddelen maar zover zijn we in Meppel nog niet gekomen." In Hoogeveen is wél ingegrepen bij een vijver, nadat daar vissterfte was geconstateerd door het vele kroos.

Volgens de ecoloog van Reest & Wieden is de vaak in Meppel gebezigde conclusie dat kroos zich makkelijk voortplant door de weinige doorstroming in het water, niet de werkelijke oorzaak. "Weliswaar houdt kroos vooral van stilstaand water maar om te kunnen voortwoekeren moet er aanvoer van meststoffen en dus stroming zijn. En doorspoelen van het water heeft geen zin omdat grote stukken water als het ware overbemest zijn."

Bron: dvhn.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.