Scholvangst Noordzee is bijna te goed

4653
13 aug 2007

VLISSINGEN - De scholvangsten op de Noordzee zijn zo goed dat visserijorganisaties zich zorgen beginnen te maken. Zij vrezen dat de visserij op schol mogelijk al voor het einde van het jaar moet worden stopgezet omdat het scholquotum is volgevist.

Sinds de invoering van het Europese quoteringssysteem in de jaren '70 is het scholquotum overigens nog nooit zo laag geweest als dit jaar. Nederlandse kottervissers mogen 18.901 ton aanvoeren over heel 2007, wat 12,5 procent minder is dan in 2006.

Vooral vanuit het noorden werden in eerste instantie opmerkelijk goede scholvangsten gemeld. De oorzaak? Volgens F. Lokerse, directeur van de Zeeuwse Visveiling met vestigingen in Breskens en Vlissingen, kun je daar alleen over speculeren. "Zoiets gebeurt. Vis is een natuurproduct en de natuur heb je niet in de hand."

Urker en andere noordelijke vissers zijn meer gespecialiseerd in schol dan hun collega's om de zuid, in Zeeland en Goeree-Overflakkee. Om de zuid bleven scholvangsten achter, maar ook daar zijn ze flink aangetrokken. Vismijn Vlissingen meldt een twee keer zo grote scholaanvoer vanaf half juni in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Alle producentenorganisaties - die vissers vertegenwoordigen - komen donderdag bij het Productschap Vis in Rijkswijk samen om onder meer over de uitputting van het scholquotum te praten.

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.