Zieke vissen met kwalen naar Boekelse specialist

5927
27 jul 2007

Vrijdag 27 juli 2007 - BOEKEL - Niet eten, schuren met hun lichaam, of hoog boven het water uitspringen is afwijkend gedrag waarmee zijn patiënten doorgaans aan willen geven dat er iets mis is. De gang naar de praktijk maken de patiënten meestal in een plastic zak of emmer.

René de Greeff uit Boekel heeft van zijn hobby, het bestrijden en voorkomen van visziekten, zijn beroep gemaakt. De 46-jarige bioloog vestigde zich aan het Bezuidenhout in Boekel en begon er het Koi Health Care Centre.

Foto: René de Greeff heeft in Boekel een Koi Health Centre waar hij zieke koikarpers beter probeert te maken. Mensen met zieke vissen kunnen met hun dier op consult komen in Boekel. Foto Van Assendelft

Het merendeel van de Koikarpers die in de Nederlands vijvers rondzwemmen, wordt geïmporteerd uit Japan. De reis, die doorgaans 28 uur duurt, maken de vissen in plastic zakken gevuld met lucht en water. Verzwakt komen ze dan in Nederland aan waar ze eerst in quarantaine gaan. De Koi's zijn door de wijze waarop ze gefokt worden, op kleur, tekening en vorm en niet op ziekteresistentie, minder goed bestand tegen parasieten dan hun wilde soortgenoten. Wanneer nieuwe Koi's snel na de import worden aangekocht en in de vijver worden gezet, treden er daarom vaak problemen met parasieten of andere ziekten bij deze dieren op. Dikwijls is dát het moment waarop contact gezocht wordt met het Boekelse Koi Health Centre. Maar ook virussen en parasieten als karperluis en ankerwormen vormen een bedreiging voor de peperdure Koi's.

Net als bij de huisarts hebben de 'klanten' ook bij het health centre de keuze tussen een bezoekje aan huis of de gang naar de praktijk van René de Greeff. Door het maken van een afstrijkje van het slijm op de huid kan De Greeff meteen zien of er zich parasieten op de huid bevinden. Op een monitor maakt hij de parasiet ook voor de klant zichtbaar.

Om het risico van besmetting van de andere vissen in de vijver te verkleinen en ook omdat sommige bestrijdingsmiddelen de waterkwaliteit aantasten, is het ook wel eens nodig dat een patiënt in het ziekenhuis opgenomen wordt.

Omdat gebleken is dat trillingen slecht zijn voor Koi 's hebben ook saneringsbedrijven de weg naar het Koi Health Care Centre gevonden. "Voor de werkzaamheden beginnen, ga ik kijken. Dan is er een uitgangspositie waardoor later ook vast valt te stellen of de vissen door de trillingen mogelijke schade opgelopen hebben", zo legt hij uit.

Verder heeft de Greeff buiten ook nog twee vijvers voor tijdelijke opvang. Daarnaast geeft hij regelmatig cursussen. De visspecialist heeft weinig last van concurrentie. In heel Nederland heeft hij maar twee collega's.

Bron: brabantsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide