Roofblei van 64 centimeter aan de haak

7142
05 jul 2007

Donderdag 5 juli 2007 - ROOSENDAAL - Vissend op baars en snoek in de Roosendaalse Vliet krijgt Stephan Helmons toch wel een heel harde klap op zijn werphengel.

Foto: Stephan Helmons met zijn allereerste roofblei, gevangen in de Roosendaalse Vliet.

In eerste instantie denkt hij aan snoekbaars, maar het blijkt een roofblei van maar liefst 64 centimeter te zijn. "En dat in onze mooie Vliet. Met een tiengrammetje en diepduikend plugje had ik al een paar baarsjes gevangen. Eigenlijk viel het tegen, we hadden er meer van verwacht. Tot het moment van deze felle aanbeet. Ik had nooit gedacht dat deze vissoort hier te vangen zou zijn. Ik had er op tv al wel eens iets van gezien, maar toch."

Ed Stoop, Vis-tv-presentator van Sportvisserij Nederland, vindt het niet zo vreemd. ,,Al een jaar of vijftien komt er in de Nederlandse stromende wateren roofblei voor. Destijds met de aanleg van het Rijn-Donaukanaal komen ze vanuit het Oostblok hiernaartoe gezwommen. Er zijn zeker al meer exemplaren gevangen, ook kleiner spul, maar dan wordt het visje meestal aangezien voor een alver. Roofblei is in opmars in Nederland en komt soms zelfs in poldersystemen voor", weet Stoop uit ervaring.

De laatste jaren neemt het aantal roofbleimeldingen (het record staat al op meer dan tachtig centimeter) toe. Er zijn inmiddels ook systemen ontwikkeld om er gericht op te vissen. "De vis duikt van onderaf op het aas, is een rover, maar vormt nog geen bedreiging voor de witvisstand. Daar zijn de aantallen nog te gering voor", legt Stoop uit.

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.