Schippers vissen voortaan ook op afval

6212
02 jul 2007

Lauwersoog- Vrijdag werd in de haven van Lauwersoog de aftrap gegeven voor het project 'Fishing for litter'. Dit project van de internationale milieu- en veiligheidsorganisatie KIMO heeft als doelstelling dat het zwerfvuil wat vissers op de Waddenzee tegenkomen, niet terug in de zee wordt gegooid.

Foto; Wytse Pyt de Jager

De schippers die aan het project meedoen krijgen een bigbag aan boord waar het afval in verzameld kan worden. In de haven van Lauwersoog kan die zak op de kade worden gezet, waarna een afvalverwerker de rest doet. Het project loopt al langere tijd en is succesvol.

Ruim 500.000 kg afval werd in de afgelopen drie jaar door 58 Europese visserschepen uit zee gehaald. De vissers doen vrijwillig aan het project mee. Een van die vissers is Tamme Bolt uit Lauwersoog. Het ligt volgens hem vooral aan de verkeerde mentaliteit van de schippers "als het onder water is is het weg, maar niet is minder waar", zegt de schipper van de Zoutkamp 13. Regelmatig vindt hij hout, verfblikken, grote stukken plasic, touw, huisafval en andere zaken in de netten van zijn garnalenkotter.

Door als vissers actief aan het project mee te doen kan de vervuiling op zee sterk worden teruggedrongen.

Bron: waldnet.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide