Herinrichting Raamsloop helpt vissen

5161
02 jul 2007

LAGE MIERDE - Peter Glas, watergraaf bij Waterschap De Dommel, en wethouder Toon Antonis toonden vrijdagmiddag vol trots het resultaat van de tweede fase van de herinrichting van de Raamsloop.

Foto: De rondleiding bij een vistrap in de Raamsloop bij Lage Mierde. Foto Jurriaan Balke

Het waterschap en de gemeente Reusel-De Mierden hebben de beek zó heringericht dat die kan functioneren als een ecologische verbindingszone voor de natuurgebieden Kroonvensche Heide en landgoed De Utrecht.

Van de drie fasen van de herinrichting zijn er nu twee afgerond. De voornaamste verandering in de nu afgeronde fase twee zijn de vispassages. In de beek zijn 2 stuwen vervangen door 25 vistrappen, drempels van stenen.

De vissen - kleine beekvisjes als het bermpje, de rivierdonderpad, de winde, de beekprik en de serpeling - kunnen zich daardoor vrij verplaatsen. Door natuurlijke drang zwemmen alle visjes nu stroomopwaarts om te paaien. Dit verbetert de uitwisseling tussen vispopulaties. De ecologische verbindingszone Raamsloop is ongeveer 9,3 kilometer lang.

De in 2004 afgeronde eerste fase is 3,2 kilometer. Het tweede deel loopt van het westen van Hulsel - omgeving Kruisdijk - tot de Neterselsedijk bij Lage Mierde. In 2009 volgt de derde fase.

Bron: eindhovensdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.