Oosterschelde in een hele grote waterbak

5382
26 jun 2007

NEELTJE JANS - Twee lipvissen dansen om elkaar heen. Sloven zich uit; zijn overduidelijk aan het baltsen. "Een teken dat ze happy zijn", zegt directeur Bert van de Hoef van het Zeeuwse Deltapark Neeltje Jans.

Niet dat alles al koek en ei is in het gloednieuwe Aquapolis. Het gisteren voor publiek geopende zeeaquarium is een 'bak in opbouw'. Dat maakt de verhalen wel spannend.

Aquapolis, het zeeaquarium van attractiepark Neeltje Jans is gisteren geopend voor publiek. Alle bewoners van het aquarium komen van nature voor in de Oosterschelde. foto Marijke Folkertsma

Zoals die kreeften die ze uit elkaar hebben moeten halen, vertellen Van de Hoef en Ted Sluijter, pr- en onderwijsman van het park. De geschaarde jongens gingen, in hun drang een eigen territorium af te bakenen, meteen met elkaar in gevecht.

De onderwaterwereld moet geleidelijk aan groeien, zo blijkt wel. Met enige regelmaat wordt er een nieuw visje aan de bak toegevoegd. Stuk voor stuk afkomstig uit de Oosterschelde. Geen tropische vissen dus, zegt Sluiter met nadruk. Het is juist de bedoeling het schoons uit de directe omgeving te tonen. En dat is mooi genoeg, meldt een tevreden Sluijter. "Dit heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het past echt bij Deltapark Neeltje Jans."

In een tweede ruimte in Aquapolis zijn een aantal thema-aquaria - inclusief aaibak - uitgezet. Daarin zitten dieren die het niet snel zullen redden in de grote - met 300.000 liter water gevulde - 'vissenkom', zoals krabbetjes en steenbolken. Tezamen geven zij zicht op het beroemde onderwaterleven van de zoute arm.

Goudbrasems maar ook kat- en doornhaaien dartelen en drijven rond. Tussen mammoetschedel, veenbank en resten van een Nehalenniatempel door. Want ook dat is een kenmerk van Aquapolis; het aquarium legt een link met de ontstaansgeschiedenis van Zeeland. In beeld. En, vanaf volgende week, dankzij een boekje ook in woord.

Een keer of vijf per dag wordt in Aquapolis bovendien een presentatie gehouden, waarin verteld wordt over nut en noodzaak van de Stormvloedkering en over het leven onder water. Daarmee past de waterbak uitstekend bij de doelstelling van Neeltje Jans, aldus Van de Hoef. Het brengen van edutainment; een combinatie van educatie en fun.

Daarmee voldoet het Deltapark ook aan de - jaren geleden via een enquête achterhaalde - wens van het publiek. "Daar kwam steevast een aquarium als nummer één op de lijst van wensen uit." Later dit jaar kan het publiek de vissen van nog dichterbij bekijken. Als het hoogseizoen voorbij is, wordt een beweegbare onderwatercamera in het aquarium geïnstalleerd. Bezoekers kunnen dan van dichtbij zien hoe de vissen worden gevoederd.

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.