Snoekbaarsonderzoek op stoom

6945
26 jun 2007

Het onderzoek naar het trekgedrag van snoekbaars in het rivierengebied heeft een vliegende start gemaakt. Dankzij een perfect verlopen snoekbaarswedstrijd van 24 juni jl. op de Oude Maas is voor het onderzoek benodigde aantal vissen van een zender en/of merkje voorzien.

Ook de tweede snoekbaarswedstrijd, die Sportvisserij Nederland in samenwerking met het NKS (Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen), de BVSV (Belangenvereniging Snoekbaarsvissers) en Visadvies heeft georganiseerd, verliep perfect.

Alles zat mee; er waren 49 boten met 98 enthousiaste deelnemers, de weergoden waren gunstig gestemd en -het belangrijkste- de vangsten waren goed. In totaal werden er 244 snoekbaarzen gevangen. Samen met de snoekbaarzen die tijdens de wedstrijd van 10 juni werden gevangen, zijn er nu 150 vissen van een zender én een duidelijk zichtbaar merkje voorzien. Daarnaast kregen meer dan 300 vissen alleen een merkje. De komende tijd zullen de van gezenderde vissen worden gevolgd met behulp van de detectiekabels die op 32 verschillende plekken in de rivieren liggen. De verwachting is dat ook de vissen die alleen een merkje hebben gekregen een belangrijke bijdrage aan het onderzoek gaan leveren.

Van groot belang voor het slagen van het onderzoek is daarom dat sportvissers die een gemerkte snoekbaars vangen het nummer van het merkje doorbellen of mailen naar Sportvisserij Nederland (030-6058400) of Visadvies (030) 2801491). Gevangen snoekbaarzen met een merkje dienen vanzelfsprekend zo snel mogelijk weer te worden teruggezet.

Zowel de wedstrijd van 10 juni als van 24 juni laten zien dat de sportvissers een belangrijke bijdrage aan visserijkundig onderzoek kunnen leveren. De wedstrijden zelf waren daarnaast een prima promotie voor het sportvissen op snoekbaars en hebben aangetoond dat het NKS is uitgegroeid tot een professionele wedstrijdorganisatie die verder kijkt dan de hengel lang is.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.