Nieuw visserijbeleid op Urk

5717
25 jun 2007

Burgemeester Jaap Kroon en de gemeenteraad van Urk gaan samen een nieuw visserijbeleid ontwikkelen. Dat is donderdag besloten tijdens de behandeling van de voorjaarsnota.

Urk wil zich op de kaart gaan zetten als een Europees kenniscentrum voor visserij en de verwerking van vis. Ook wordt er onderzocht of de vissers op andere vis dan tong of schol kunnen gaan vissen.

Aanleiding zijn de elk jaar terugkerend vangstbeperkingen die de vissers door Europa worden opgelegd. Hierdoor, en de hoge dieselprijzen, staat de winstgevendheid van zeevisserij sterk onder druk. (Bron : Omroep Flevoland.)

Nieuwe regelgeving platvis zorgt voor enorm banenverlies in visserij, verwerking en toelevering. RIJSWIJK - Het akkoord dat de Europese Visserijministers hebben over een meerjarige aanpak voor het beheer van schol en tong in de Noordzee, betekent dat de Nederlandse platvisvisserij de eerste vissector in de Noordzee wordt, die gaat vissen volgens het MSY-principe (maximum duurzame oogst).

Het nieuwe beheerplan heeft ingrijpende gevolgen voor de platvissector. Het Productschap Vis pleit daarom voor een snelle sanering van de platvisvloot om deze authentieke Nederlandse vissector voor de toekomst te kunnen behouden.

Het productschap doet een beroep op de Nederlandse overheid voor een financiële tegemoetkoming om deze sanering op korte termijn mogelijk te maken.

Het beheerplan platvis treedt per 1 januari 2008 in werking. Het plan brengt duidelijkheid in de platvissector, omdat voor de komende jaren de kaders waarbinnen gevist mag worden precies zijn vastgelegd. Tegelijkertijd heeft de uitvoering zeer ingrijpende gevolgen voor de platvisvisserij en -handel, want de verwachting is dat de komende jaren de mogelijkheden om op tong en schol te vissen met enkele tientallen procenten zullen afnemen.

Daarmee vervalt de basis voor een gezonde bedrijfsvoering. De platvissector en -handel dringen daarom met klem aan op een saneringsregeling op korte termijn, zodat de vloot in balans komt met de toekomstige vangstmogelijkheden en de overblijvende bedrijven en vissers in de Nederlandse platvissector blijvend kunnen investeren in een duurzame visserij.

Om de doelen van het beheerplan te halen zal de platvisvloot met zeker 30% moeten inkrimpen. Een sanering van deze omvang heeft uiteraard gevolgen voor de werkgelegenheid aan boord en aan de wal. Behalve voor een sociale regeling voor de bemanningen pleit de visserijsector ook voor een regeling voor werknemers in de visverwerkende industrie.

'Alleen als de platvisvloot en verwerkende industrie in balans worden gebracht met de vangstmogelijkheden is het mogelijk om het ingezette transitietraject naar een duurzame Noordzeevisserij met succes af te ronden', aldus een woordvoerder van het Productschap Vis.

Bron: visserijnieuws.punt.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.