Greenpeace op jacht naar vispiraten

4379
19 jun 2007

Greenpeace heeft maandagochtend in het Groningse Eemshaven het 'beruchte' Russische vissersschip Mumrinskiy aan de ketting gelegd. Het schip is volgens Greenpeace een bekend overtreder van de internationale visserijregels. Het zou door Nederland op een zwarte lijst moeten worden geplaatst zodat het niet langer illegaal gevangen kabeljauw kan lossen.

De Noorse kustwacht betrapte de Mumrinskiy een week geleden toen het diepgevroren kabeljauw overlaadde naar het schip de Sindbad, meldt Greenpeace. De Sindbad voer onder een andere ongeregistreerde naam en had geen vlag. Het schip is op een internationale zwarte lijst geplaatst. Greenpeace wil de Mumrinskyi ook in de ban doen, omdat het overladen van vis naar dit soort schepen verboden is.

Volgens campagneleider Farah Obaidullah van de milieuorganisatie maakt de Mumrinskiy zich vaker schuldig aan illegale praktijken. Dit soort schepen moet volgens haar dan ook uit de vaart worden genomen om verdere overbevissing tegen te gaan.

 

Nederland is volgens Greenpeace al langer een vrijhaven voor illegaal gevangen vis. Uit een rapport van de organisatie bleek dat in de eerste helft van 2006 bijna de helft van de kabeljauw die binnenkwam in Eemshaven illegaal was gevangen. Het ging om meer dan drieduizend ton vis. Illegale visserij heeft volgens Greenpeace een verwoestend effect op de hoeveelheden vis en op de biodiversiteit.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.