Fiets de Palingtocht!

6357
13 jun 2007

Kom op 24 juni naar Amersfoort en ontdek tijdens de palingtocht waarom de paling bijna op het punt staat uit te sterven. Stichting Reinwater organiseert deze dag voor de tweede keer de Palingtocht.

Tijdens deze fietstocht ontdek je de problemen van de paling. De tocht voert langs verschillende punten die van belang zijn voor de trekkende Paling, zoals stuwen, gemalen en een vissershaven. Onderweg komt u visexperts van Sportvisserij Nederland, FishFlow Innovations, de combinatie van beroepsvissers en Stichting Reinwater tegen, die u alles kunnen vertellen over de paling en andere trekvissen.

De tocht is ongeveer 30 kilometer lang, met mogelijkheden om de route in te korten, waardoor het ook zeer geschikt is om met kinderen te fietsen. Starten is mogelijk tussen 10.00 uur en 13.00 uur bij het schip 'De Watervlo' in de nieuwe Eemhaven aan de Kleine Koppel nabij de Koppelpoort ter hoogte van de fietsersbrug in Amersfoort.

De paling is een bijzondere trekvis, die als klein glasaaltje helemaal vanuit de Sargassozee naar de Nederlandse rivieren en sloten zwemt, waar hij opgroeit tot een dikke paling. De volwassen paling zwemt weer duizenden kilometers terug naar de Sargassozee om zich voort te planten. Tijdens deze lange tochten komt de paling veel problemen tegen, zoals vervuild water, visnetten en obstakels, zoals stuwen, gemalen en waterkrachtcentrales. Al deze problemen hebben er voor gezorgd dat de paling sterk in aantal is achteruitgegaan: tot minder dan 10 procent van de aantallen van dertig jaar geleden.

Stichting Reinwater is een milieuorganisatie voor schoon en natuurlijk water. Reinwater maakt zich ernstige zorgen over de achteruitgang van de paling en wil dat er alles aan wordt gedaan om dit tegen te gaan. Zij is voor het herstel van een natuurlijker watersysteem waarin de paling weer volop kan gedijen. De aanleg van vistrappen en visgeleidingssystemen en het tegengaan van vervuiling door giftige stoffen zijn belangrijk om de paling weer te laten terugkeren en zonder moeilijkheden de rivier op te laten trekken.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.