De afgelopen dagen heeft het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard jonge snoeken de Bergse Plassen in Rotterdam in laten zwemmen.
In maart van dit jaar zette het hoogheemraadschap voor het eerst 18 volwassen snoeken uit in een speciaal aangelegde snoekenpaaiplaats in het Berg en Broekpark. Zij hebben voor flink wat nakomelingen gezorgd.
Om de snoeken vanaf de snoekenpaaiplaats de Bergse Plassen in te laten zwemmen is vanaf 24 mei de stuw stapsgewijs lager gezet. Het water stroomt dan langzaam van het ondergelopen grasland terug en de snoeken kunnen mee zwemmen. Niet al het water kan via de stuw wegstromen. De jonge snoekjes, zo'n 10-15 cm. lang, die nog achterblijven worden met behulp van een visvriendelijke pomp naar de plas overgezet. Hiermee is op 29 mei gestart. De vissen die uit de paaiplaats komen worden in netten opgevangen, geteld en een aantal gemeten en in de plassen uitgezet. Zo weet het hoogheemraadschap hoeveel jonge snoeken de paaiplaats dit jaar oplevert. Foto: duikteamgejo.nl
Visstandbeheer
De afgelopen jaren bleek dat de snoekstand in de Bergse Plassen geen natuurlijke leeftijdsopbouw heeft. Als onderdeel van het visstandbeheer is in 2006 een paaiplaats voor snoek aangelegd. De paaiplaats draagt bij aan een gezonde snoekstand in de plassen. De mogelijkheden voor snoeken om te paaien in de plassen is te beperkt. Snoeken paaien op ondergelopen grasland hetgeen bij de plassen niet aanwezig is.
In samenwerking met de deelgemeente Hillegersberg Schiebroek en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) heeft het hoogheemraadschap het mogelijk gemaakt om in het Berg en Broekpark grasland onder water te zetten. Dit gebeurt met een windmolen en een pomp. Rond de snoekenpaaiplaats liggen de wandelpaden op kleine dijkjes.
Ideale omstandigheden
In maart van dit jaar is de paaiplaats gevuld (het grasland is onder water gezet) en zijn er 18 volwassen snoeken in uitgezet. Enkele weken na het paaien houden de kleine snoeken (ca. 5 cm.) zich schuil in het gras. Wanneer de snoeken wat meer gegroeid zijn, vanaf ongeveer 8 centimeter, trekken ze naar open water. Dan is het tijd om de snoeken uit de paaiplaats naar de plassen over te brengen. Dat doen zij niet uit zichzelf. Hiervoor zijn de omstandigheden in de paaiplaats te ideaal. Er is namelijk voldoende voedsel (grotere snoeken eten de kleinere op) en schuilgelegenheid.
Natuurlijke cyclus
In september 2007 kijkt het hoogheemraadschap weer naar de visstand in de Bergse Plassen. Dan kan er ook iets gezegd worden over hoe de paaiplaats heeft bijgedragen aan de snoekstand. Begin 2008 wordt de paaiplaats weer met water gevuld. De komende twee jaar zet het hoogheemraadschap er grote snoeken uit. De snoeken die dit jaar geboren zijn, zijn in 2010 geslachtsrijp. Zij trekken dan terug naar hun geboortegrond (de paaiplaats). Door de geur vinden ze de plek terug en is de natuurlijk cyclus op gang gebracht.
Bron: schielandendekrimpenerwaard.nl