Lucius/Kist: vier kilo karper te weinig

6655
29 mei 2007

SINT- OEDENRODE - "We vangen niks." Theo Lucius kijkt er wat mismoedig bij. Nog maar een kwartiertje te gaan en de karpers willen niet echt bijten. En hij houdt niet van verliezen. Zeker niet van journalisten.

Theo Lucius op de voorgrond met zijn vispartner Kees Kist. foto René Manders

Een echte battle is het, in de woorden van Juul Steyn, sportvisser én hoofdredacteur van Hét Visblad. De wedstrijd is bedoeld om voor eens en altijd uit te maken wie er nou het meeste verstand van vissen heeft: voetballers of journalisten. Preciezer gezegd: profvoetballers met een passie voor vissen of journalisten van een visblad. En om helemaal exact te zijn: het voetbalduo Theo Lucius (Feyenoord)/ Kees Kist (oud-AZ) of de verslaggevers Juul Steyn (Hét Visblad)/ Marco Kraal ( Visionair).

Het idee ontstond uit een geintje. Steyn: "Theo had niet zo'n hoge pet op van journalisten. Toen zei ik: laten we dan maar eens een wedstrijd organiseren. Zullen we zien wie er gelijk heeft."

Lucius nodigde voormalig goalgetter Kist uit als zijn compagnon. De plaats van handeling was natuurlijk snel gevonden: Lucius' eigen visvijver De Vossenkuil in het buitengebied van Nijnsel.

En daar zitten ze dan in de brandende zon te vissen. Op amper tien meter van elkaar. "'t Is natuurlijk een ludieke actie", legt Steyn uit. "Maar het wordt wel serieus uitgevochten."

De opdracht is simpel: welk koppel vangt in twee uur tijd de meeste kilo's karper. Maar de tweestrijd is niet de enige inzet. Promotie van de vissport is minstens zo belangrijk. Morgen is het Nationale Hengelsportdag, vandaar. En dan is er nog een derde doel: stichting De Vossekuil. De stichting 'van' Lucius die zich inzet voor gehandicapte en ernstig zieke kinderen. " Sportvisserij Nederland heeft vierhonderd euro gedoneerd aan de stichting", vertelt Steyn. De huuropbrengst van de visvijver vloeit rechtstreeks in de kas van de stichting.

Het viswater van Lucius ligt er prachtig bij. Twee hectare water, vier meter diep. De plas herbergt twintigduizend karpers, vertelt voorzitter Bert van Bilsen van de stichting trots. Klein en groot. De vissen hebben het er goed. De gevangen exemplaren zien er weldoorvoed en gezond uit.

De voetballers en journalisten zijn overigens niet de enige prominenten langs de waterkant. Ook darter Michael van Gerwen hengelt naar karper. En iets verderop traint een deel van de nationale vrouwenvisselectie. Maar Lucius klaagt dus dat ze niet bijten. Hij heeft de twee beste stekken van zijn vijver uitgezocht voor het duel. "Maar zij hebben de beste stek", weet- ie uit ervaring.

Als de twee uren om zijn, begint het opeens toch nog te lopen. In tien minuten tijd, zeg maar de blessuretijd, haalt de Feyenoorder drie flinke karpers aan wal. Het blijkt net niet genoeg te zijn voor de winst. De visverslaggevers winnen met 16,6 kilo tegen 12,6 kilo. Steyn wrijft nog wat extra zout in de wond: "We hebben gewonnen. En nou wil ik jou dus nooit meer horen." Een troost: Lucius haalt individueel wel de meeste vis boven: 10,5 kilo.

Bron: eindhovensdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide