ADVIES SPORTVISSERIJ NEDERLAND: EET GEEN PALING UIT RIVIER

12370
15 mrt 2007

Sportvisserij Nederland roept sportvissers op om geen zelfgevangen paling uit de rivieren te eten. Dit omdat paling uit de grote rivieren zoveel dioxine bevat dat de wettelijke norm fors wordt overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureaus IMARES en RIKILT (Wageningen UR), uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Dioxinen in voedsel zijn zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid. Zowel bij dieren als mensen worden dioxinen in het vetweefsel opgeslagen en nauwelijks afgebroken of uitgescheiden. Sportvisserij Nederland sluit zich daarom nadrukkelijk aan bij het advies van het Voedingscentrum om geen paling uit Nederlandse rivieren meer te eten. Sportvisserij Nederland adviseert sportvissers bovendien om uit voorzorg ook geen zelf gevangen paling uit andere wateren te eten, zolang niet bekend is of deze voldoen aan de dioxinenorm.

Het merendeel (circa 95%) van de in Nederland verkochte paling komt uit aalmesterijen waarvan de paling wel aan de productnorm voldoet. Voor de consument in de supermarkt of viswinkel is de herkomst van de paling vermeld op de verpakking. Bij niet verpakte paling moet de consument altijd de verkoper vragen naar de herkomst. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat bij de producenten, leveranciers en verkopers controleren op het strikt naleven van de regels.

Het ministerie van LVN legt de verantwoordelijkheid om paling uit de grote rivieren uit de voedselketen te weren bij de visserijsector zelf. Jaarlijks gaat het om 200.000 kilo paling die in de grote rivieren wordt gevangen. Mocht uit onderzoek blijken dat er nog steeds paling met dioxinen uit de rivieren wordt gegeten, dan adviseert de VWA om vangstbeperkingen voor paling in te stellen.

Het advies van het Voedingscentrum is te lezen op http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Private/Nieuws/2007/Te+veel+dioxine+in+paling+uit+rivieren.htm Het volledige rapport is hier te lezen (PDF 557kB).
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.