Karpervissen - Mobiel vissen in de winter

25 nov 2009

Karpervissen in de winter staat voor Leon Tolenaars synoniem aan mobiel vissen. Op zijn fiets speurt hij naar activiteit van karper en vist hij kleine voerplekjes af. Dit levert meer karper op dan passief op één plek te blijven wachten (en koukleumen).

Hoe Leon dit precies aanpakt, lees je hier. Verder geeft hij je hieronder nog wat extra praktijktips voor het mobiel wintervissen op karper.

Mobiel vissen betekent niet per definitie alleen maar penvissen. Met twee hengelsteunen, licht hangertje en beetverklikker kun je prima en snel een statische hengel klaarmaken. Die kun je mooi laten liggen terwijl je ondertussen met de penhengel in de directe omgeving een aantal andere voerplekjes afvist. Zo vergroot je de kans op een mooie wintervis.

Hoewel je op ieder watertype winterkarper kunt vangen, zijn uitgestrekte poldersystemen met de bijbehorende talrijke sloten in de winter de karperwateren bij uitstek. Hier zit doorgaans een redelijke karperbezetting en vind je ook de typische hotspots als duikers, buizen, bruggetjes en overhangende takken.

Ga in de winter niet met grove karperpoken aan de slag, maar kies voor soepele hengels. Daarmee kun je subtieler vissen, zowel wat betreft de aassoorten (deegballen, aardappels, zacht kattenvoer) als de manier waarop je deze aanbiedt. In de winter zijn de karpers trager, maar doordat je licht vist kun je goed waarnemen wat er onder water gebeurt.

Subtiel vissen gaat verder dan alleen je uitrusting. Je zou ervan schrikken als je wist hoeveel vis je verjaagt door je aan de waterkant lomp en luidruchtig te gedragen. Zeker als je bedenkt dat het water in de winter nog een tikje helderder is dan normaal gesproken. Zorg er dus voor dat de karper je niet ziet, hoort of trillingen voelt die vanaf de oever doordwerken in het water.

Winters succes! Met een weloverwogen aanpak is dit zeker te realiseren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide