Roofvissen: roofblei op de korst

21 sep 2017

Vissen op roofblei staat vrijwel altijd synoniem aan het vissen met kunstaas. Echter niet voor Ruben van Wijk (28). Hij vist sinds een aantal jaren gericht met de broodkorst op roofblei.

Op een mooie, windstille zomeravond vis ik met de broodkorst op winde. In het verder spiegelgladde water zit een kleine draaikolk op de plek waar het riviertje zich in twee richtingen splitst. Aangezien aan de overkant eenden zwemmen, besluit ik niet te voeren zodat de stek niet wordt verstoord. Alleen de korst met haak gaat te water. Die drijft mooi op de stroomnaad mee. Dat doet ie een meter of twintig, als er uit het niets een enorme klap op het water volgt. Vervolgens schiet mijn lijn door het water en in een reflex zet ik de haak. Zware bonken afgewisseld met af en toe een pijlsnelle run maken duidelijk dat dit een mooie vis is. De zilveren flank en grote staart die door het water schieten, wijzen op een roofblei. Even later ligt er een dikke zeventiger in mijn net. Goh, wat een toevalstreffer – denk ik op dat moment nog. Het zou echter de eerste van vele roofbleien zijn die ik sindsdien op de korst heb gevangen.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-->Meer roofvissen in ons archief!
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide