HSV Service

Onderzoek kwaliteit water in Vroonplas

10152
27 feb 2008

RENESSE - De vraag wat er moet gebeuren om van de Vroonplas in Renesse een beter viswater te maken, staat centraal in het onderzoek naar de waterkwaliteit van de plas door Sportvisserij Nederland.


De hengelsportorganisatie heeft watermonsters genomen en kijkt naar omvang en vitaliteit van de vispopulatie.

De kwaliteit van het water van de Vroonplas vraagt volgens Arjan van de Zande van hengelsportvereniging De Krabbe, die de Vroonplas pacht, al jaren aandacht. In 1996 en 1997 was er sprake van massale vissterfte in de plas. "Er bleek gewoon te weinig zuurstof in het water te zitten", vertelt Van de Zande. Een lage waterstand in combinatie met erg warm weer en 'overbevolking' in de Vroonplas veroorzaakte dat zuurstofgebrek. Van de Zande: "We zijn toen om de tafel gaan zitten met Stichting Renesse, de eigenaar van de Vroonplas, en toen is besloten om de overloop naar het achterliggende duingebied wat hoger te leggen. Dat wil zeggen dat er minder snel water uit de Vroonplas het duingebied in loopt en dat de waterstand in de Vroonplas hoger blijft."

Van de Zande durft niet te voorspellen wat het onderzoek gaat opleveren. "Maar ik zou me kunnen voorstellen dat een van de aanbevelingen straks is om de plas uit te baggeren. Ik heb zelf het idee dat dat geen slechte zaak zou zijn. Ik denk dat er aardig wat vieze bagger op de bodem van de Vroonplas ligt. Het is op zich geen slecht viswater, maar we willen graag bekijken of er niet meer uit te halen is dan nu het geval is."

Bij het onderzoek is niet alleen de waterkwaliteit onder de loep genomen, maar ook de samenstelling en vitaliteit van de vispopulatie. De verschillende soorten zijn geteld en er is gemeten en gewogen. Van de Zande: "Het is belangrijk dat de populatie evenwichtig is samengesteld. Het zou slecht zijn als één soort vis gaat overheersen in de plas. Er zit nu van alles in: karper, baars, voorn, paling en forel. Wij zetten er elk jaar zo'n vijftig à 75 kilo forel in uit." De Vroonplas is één van de twee viswateren die HSV De Krabbe pacht. "We pachten ook viswater in natuurgebied De Schelphoek, maar dan praat je echt over iets totaal anders."

Het resultaat van het onderzoek wordt rond half april verwacht. Daarna bekijkt de vereniging wat ze gaat doen met de Vroonplas.

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.