HSV Service

Vissen verlaten lijdzaam De Heinis

6188
10 mrt 2008

DEN BOSCH - Ongelooflijk. Zo klein als de wielen van natuurgebied De Heinis zijn, zo groot zijn de vissen die erin zwemmen. Een snoek van tachtig centimeter, een karper van dertig pond schoon aan de haak. Allemaal doken ze zaterdag boven water, bij de grote visverhuizing van het natuurgebied.

Wat is het geval? De vijf wielen van natuurgebied De Heinis (direct achter het Arcadis-kantoor langs de A2) worden de laatste tijd nogal blubberig en troebel. De bodem bestaat uit een dikke laag slib, op sommige plekken wel anderhalve meter dik. ,,Als je met Google Earth kijkt, lijkt het net een pan erwtensoep'', legt Wouter Schimmel uit, voorzitter van hengelsportvereniging de Vrolijke Vissers.

De hengelsportverenigingen Ons Genoegen uit Maaspoort en de Vrolijke Vissers uit Rosmalen, hebben samen met het Brabants Landschap en de Stichting Visserijkundig Onderzoek besloten tot het 'afvissen' van de wielen. Met andere woorden: het leeghalen van de plassen om een deel van de vissen naar elders te verhuizen. Vooral de 'bodemwoelers' als karpers, brasems en blieken krijgen daarbij een andere plek toegewezen.

Bovendien kampt het water in het natuurgebied met een ander probleem. De flanken van de wielen worden gekenmerkt door talrijke bomen. Een mooi gezicht, maar de begroeiing is fnuikend voor de waterkwaliteit. "Door bladafval verzuurt het water snel. Het is ook niet voor niks dat april vorig jaar hier blauwalg de kop opstak", aldus Schimmel. Het is dan ook de bedoeling dat de kanten later flink worden gesnoeid.

Maar eerst stond zaterdag het eerste hoofdstuk van de operatie op het programma: het afvissen van de wielen zelf. Voor de klus waren ongeveer 25 medewerkers al vroeg uit de veren. Daarnaast stonden tientallen geïnteresseerden langs de kant om het schouwspel te volgen.

Voor de actie lieten de medewerkers een enorm net over de bodem slepen. Op het moment dat het net boven kwam, gaf het water zijn geheimen prijs. Karpers, die naar de Rosmalense Plas gingen Snoeken en voorntjes, die in de Heinis wiel mochten blijven zwemmen. En veel brasems en blieken die Stichting Visserijkundig Onderzoek meenam om elders uit te zetten.

Om zeker te zijn dat alle geschubde beestjes boven water kwamen, werden de kanten nog afgevist met een speciaal schepnet.

Voorzitter Schimmel van de Vrolijke Vissers sprak van een geslaagde eerste dag. "Over twee jaar bestaan De Vrolijke Vissers vijftig jaar. We willen dan dat de natuur weer zoals vroeger is. Waar je als het ware met een bamboehengeltje zo weer kan vissen", aldus Schimmel.

Aanstaande zaterdag gaan de visverhuizers weer verder, wederom bij een van de wielen van de Heinis.

Bron: brabantsdagblad.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.