HSV Service

Grootste ondertekening ooit voor schoon water en droge voeten

5652
11 mrt 2008

ZWOLLE - Liefst 63 overheden in Oost-Nederland gaan samenwerken om in dit gebied schoon water te behouden en wateroverlast tegen te gaan. Ze ondertekenden daartoe gisteren een intentieverklaring. Dat gebeurde in het provinciehuis te Zwolle.

Het gaat bij de overheden om drie provincies, vijf waterschappen, Rijkswaterstaat Directie Oost en 54 gemeenten in het deelstroomgebied Rijn-Oost; allen actief in de provincie Overijssel en een deel van de provincies Drenthe (Zuid) en Gelderland (Noord-Oost).

De ondertekening is de eerste stap in het samen uitvoeren van maatregelen ten behoeve van de Europese Kaderrichtlijn Water. Die schrijft voor dat in 2015 - of uiterlijk 2027 - het grond- en oppervlaktewater schoon en veilig voor mens en dier moet zijn. Het is voor het eerst dat zoveel partijen samenwerken in het verbeteren van het watersysteem.

De gezamenlijke inspanningen moeten onder meer leiden tot het herinrichten van 1250 kilometer aan beken en sloten en het plaatsen van circa 500 vistrappen. Heel erg concreet is dat allemaal nog niet.

Met betrekking tot de IJssel bijvoorbeeld wordt gesproken over de verbetering van de natuurwaarden van de uiterwaarden en het opheffen van de barrière tussen rivier en zijwaters.

Met betrekking tot de Radewijkerbeek bij Hardenberg worden de aanleg van vier vistrappen en de inrichting van 14 kilometer aan natuurvriendelijke oevers genoemd. Ook gaat de beek over een lengte van drie kilometer meer meanderen.

Ook bij Raalte staat er de komende jaren een concreet werk op de agenda: aanpassing van de Raalter Wetering. Hier worden vispassages aangelegd en ook komt er een beter waterpeilbeheer.

Bron: destentor.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.