HSV Service

Aalproject Randmeren en Rijnlands Boezem: sportvisserij en beroep zetten zich in voor duurzaam aalbeheer

6166
01 jan 2008

De VBC's Randmeren en Rijnlands Boezem werken mee aan een proefproject voor het opstellen van een aalbeheersplan.

Doel van de proef is in de eerste plaats informatie te verzamelen over de hoeveelheid aal, de visserij op aal en hoeveel schieraal de gebieden uittrekt om zich voort te planten. Daarnaast wordt ook geprobeerd de stroperij op aal in beeld te brengen.

Het bijzondere aan het project is dat het voor een groot deel door vrijwilligers van de sportvisserij wordt uitgevoerd. Hengelvangstregistratie, controle en het meten van gevangen aal zijn zaken die vrijwilligers uitvoeren. Er wordt nog gezocht naar vrijwilligers dus als u een steentje wilt bijdragen neem dan contact op met Sportvisserij Nederland (030-6058400).

Een onderdeel van het project is het merken van 2000 door beroepsvissers gevangen schieraal. Bij de schieralen wordt een klein opvallend merkje naast de rugvin aangebracht. De gemerkte schieralen worden na het merken weer verspreid over het gebied uitgezet.

Een deel van de gemerkte alen zal weer door beroepsvissers of sportvissers worden teruggevangen. Aan de hand van het aantal teruggevangen schieralen kan berekend worden hoe groot het aantal schieralen in een gebied is. Daarnaast kan door het bijhouden van de vangstlocaties nagegaan worden langs welke waterwegen de schieralen migreren.

Iedereen die een aal vangt met een merkje wordt verzocht contact op te nemen met Sportvisserij Nederland (030-6058400) en de code van het merkje, de vangstlocatie en de lengte van de aal door te geven.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.