HSV Service

Eerste resultaten Onderzoek Migratie Snoekbaars

7005
01 jan 2008

In de vorige nieuwsbrief is aandacht besteed aan het onderzoek naar het trekgedrag van snoekbaars op de rivieren. Ondertussen is er na de snoekbaarswedstrijd op het Haringvliet op 24 juni een tweede wedstrijd gehouden op de Oude Maas.

Deze wedstrijd, die Sportvisserij Nederland in samenwerking met het NKS (Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen), de BVSV (Belangenvereniging Snoekbaarsvissers) en Visadvies heeft georganiseerd, verliep perfect. Door maar liefst 49 boten met 98 enthousiaste deelnemers werden in totaal 244 snoekbaarzen gevangen.

Samen met de snoekbaarzen die tijdens de wedstrijd van 10 juni op het Haringvliet werden gevangen, zijn er nu 150 vissen voorzien van een zender. Daarnaast kregen meer dan 300 vissen alleen een uitwendig merkje.

De gezenderde vissen worden na het terugzetten gevolgd met behulp van de detectiekabels die op 32 verschillende plekken in de rivieren liggen. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn opzienbarend. Zo blijken de snoekbaarzen in korte tijd grote afstanden te kunnen afleggen. Ook zwemmen ze bij de Haringvlietsluizen af en toe even heen en weer naar zee. Eén snoekbaars passeerde de detectiekabels in de spuikokers zelfs 23 keer. Onderzoekscoördinator Toine Aarts: "Waarschijnlijk betreft het hier vissen die op jacht naar een snelle hap even buitengaats zwemmen om vervolgens weer terug te keren naar het Haringvliet."

Ook sportvissers kunnen hun steentje bijdragen aan het onderzoek. Toine Aarts: "Iedereen die een snoekbaars met een merkje vangt moet de gegevens doorgeven aan Visadvies of Sportvisserij Nederland. Hoe groter het aantal vangstmeldingen, hoe meer inzicht we krijgen in de migratie van de snoekbaars in het rivierengebied. We willen graag weten of er slechts één of enkele hele grote snoekbaarspopulaties in het rivierengebied op en neer zwemmen. Voor beide situaties geldt dat er zowel door het beroep als de sportvisserij specifieke beheermaatregelen moeten worden genomen."

Vang je als sportvisser een snoekbaars met een merkje in de vin, noteer dan de volgende gegevens:

  • het nummer
  • de vangplaats
  • de lengte van de vis

Zet de vis zo snel mogelijk terug en geef de gegevens door aan Visadvies: 030-2801491 of mail ze naar snoekbaars@sportvisserijnederland.nl. Vergeet niet uw eigen gegevens te vermelden want er worden in het kader van het project leuke prijzen verloot.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.